Vonzó befektetések a függőleges farmok

Vonzó befektetések a függőleges farmok

2021. április 22. 23:28, Csütörtök
A koronavírus-járvány növelte az érdeklődést a terület iránt.

A függőleges farmok készítésével foglalkozó berlini Infarm cég további 100 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, így lehetővé válik, hogy még több zöldséget termesszen az áruházakban elhelyezett különleges üvegszekrényekben. A vállalkozás azért tudta összeszedni a plusz pénzt, mert a koronavírus-járvány miatt jelentős mértékben megnőtt az érdeklődés a városokban megvalósítható zöldségtermesztés iránt.

Erez Galonska, az Infarm vezetője a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek elmondta, hogy az elképzelések alapján szeretnék megerősíteni a jelenlétüket a meglévő piacokon, még több embert akarnak felvenni és a termesztést ki szeretnék terjeszteni új zöldségekre is, például a gombákra, a paradicsomra és a csilipaprikára. Galonska nem kommentálta a Sky News azon értesülését, amely szerint az Infarm további 250 millió dollárt akar összegyűjteni. A menedzser hozzátette, hogy nyitva tartják a finanszírozási lehetőségeket, de jelenleg nem tervezik a tőzsdei megjelenést.


A 100 millió dollárt a vállalat az eddigi beruházóktól (Atomico, Hanaco Ventures) kapta és azt a 170 millió dollárt egészíti ki, amelyet tavaly szeptemberben sikerült összegyűjteni. A befektetőktől eddig szerzett összeg meghaladja a 400 millió dollárt. Az Infarm jelenleg 10 országban van jelen és olyan konszernekkel, illetve szolgáltatásokkal áll üzleti kapcsolatban, mint az Amazon Fresh, a Kroger Cp., a Marks & Spencer Group Plc. és a Metro AG., míg az ügyfelei között megtalálható az Aldi Süd, az Edeka és a Kaufland. A tervek között szerepel 2025-ig 500 000 négyzetméteren 100 zöldségtermesztő központ kialakítása.

A függőleges farmok a következő években alapvetően átalakíthatják a mezőgazdaságot, mivel a segítségükkel viszonylag kis felületen termelhető rendkívül sok élelmiszer és feleslegessé válik a szállítás. Nem véletlen, hogy az üzletbe 2020 augusztusában beszállt a Bayer is. Daniel Podmirseg, a Vertical Farm Institue vezetője és alapítója tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy az élelmiszertermelés ismét a városi mindennapok részévé fog válni. Szintén akkor kiderült, hogy Dániában jöhet létre a világ egyik legnagyobb függőleges farmja, amely évente 1000 tonna leveles zöldséget termel majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások