Szemmel irányítható kerekes szék

Szemmel irányítható kerekes szék

2021. március 22. 18:27, Hétfő
Az új fejlesztés egy olcsó és felhasználóbarát vezérlőrendszerre épít.

A Trentói és a Padovai Egyetem, valamint a munkatársai megalkották a RoboEYE nevű csúcstechnológiás kerekes széket. Alessandro Luchetti és Luca Maule, a jármű két fejlesztője kiemelte, hogy egy innovatív, olcsó és felhasználóbarát vezérlőrendszert akartak készíteni, amely a szemmozgásokon alapul és amelynek a segítségével az emberek könnyen és önállóan mozoghatnak.


A kerekes szék elejére egy 3D-kamerát rögzítettek, amely az illető előtt lévő terepet mutatja meg egy nagy méretű képernyőn. Ezután kiválasztható a célpont, ahová az adott személy el szeretne jutni. Az akadályokat a szemmozgásával mutathatja meg. A jelzéseket egy szemmozgás-követő alrendszer rögzíti, amely az adatokat továbbítja a kerekes szék meghajtását és vezérlését irányító fedélzeti számítógépnek. A kijelző alsó részén lévő ikonokra pillantással lehet a járművet megállítani, gyorsítani vagy lassabb haladásra utasítani.

A járművet már számos helyzetben tesztelték. Kiderült, hogy jól kezelhető és megbízhatóan követi a vezető szemmozgásait. A sorozatgyártást a Nuova Blandino nevű kerekes székeket gyártó cég a Robosense robotikai vállalkozás fogja közösen végezni.

Az új fejlesztés a mobilrobotika területéről származó funkciókat is felvonultat. Ez utóbbiakat alkalmazzák többek között autonóm targoncákban és a gyógyszeripar automatikus elemzőeszközeiben. A cél az, hogy a jármű kezelése annyira kényelmes legyen, amennyire csak lehetséges és ezáltal a korábbinál jobb életminőséget kínáljanak a kerekes széket használóknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások