Egy hajléktalan lett az első nyomtatott ház lakója

Egy hajléktalan lett az első nyomtatott ház lakója

2021. március 26. 10:47, Péntek
A fedél nélkül élők új esélyt kapnak.

A 70 éves Tim Shea az első amerikai hajléktalan, aki beköltözhetett az ICON cég által tervezett és épített 3D-nyomtatású házba. Az épület, amelyet a vállalat már tavaly felépített, több másikkal együtt, az Austin határában lévő Community First! Village területén található. Ez egy olyan falu, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy ott elszállásolják a fedél nélkül tengődő embereket.

Mindegyik felépített otthon körülbelül 40 négyzetméteres és felszerelték fürdővel, konyhával, nappalival, hálószobával és terasszal. A havi bérleti díj 300 amerikai dollár. A The New York Post a cikkében rámutatott, hogy az összeg előteremtésére minden segítséget megkapnak a beköltözők, hiszen a környéken találhatnak munkát.


Az ICON eddig hat különböző házat épített az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban, s mindegyik épület egyedi kialakítással rendelkezik. Az otthonokat úgy tervezték, hogy az alkalmazott anyagok miatt az átlagos épületeknél jobban ellenállnak a természeti katasztrófák, például a hurrikánok pusztító hatásainak. Shea korábban egy lakókocsiban élt és nem tudta, de nem is akarta leplezni az örömét és a meghatódottságát. A Community First! Village 51 hektáron terül el és 500 otthon számára biztosít elegendő helyet.

Az A New Story nevű nonprofit szervezet, Yves Béhar építész, a fuseproject munkatársa és az ICON 2019-ben közösen indították el azt a projektet, amelynek keretében egy teljes falu újulhat meg Latin-Amerikában.

Listázás a fórumban