Nem a tengerparti régiók voltak az innováció központjai

Nem a tengerparti régiók voltak az innováció központjai

2021. április 24. 20:27, Szombat
A régebbi időszakokban is vegyes volt a kép, a belső területek sem maradtak le a tengerpart mögött.

A régészet területén időről-időre beszámolunk az újabb leletekről, valamint azok kielemzéséről, ezek olykor az eddigiektől eltérő következtetések levonására késztetnek bennünket. 2018-ban a legősibb észak-amerikai fegyver beazonosításáról írtunk, most pedig a tengerparti és a belső régiók közötti különbségek kapcsán adtak hírt egy újabb tanulmányról, annak elkészültéről, amely szintén módosítja az eddig elfogadott képünket.

A Nature magazinban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy nagyjából 100 ezer évvel ezelőtt, a mainál akkor még jóval nedvesebb Kalahári-medence területén, olyan embercsoportok éltek, akik tulajdonképpen semmiben nem maradtak el a tengerparton tevékenykedő társaiktól, nagy különbséget még az innováció és az új szokások terén sem látunk közöttük. Eddig a szakemberek nagyjából egyetértettek abban, hogy a tengerparti régiók jóval előrébb jártak, a belső területekről ugyanis nem álltak rendelkezésünkre az innovációra utaló hasonló leletek, most azonban egy, a dél-afrikai Kuruman városához közeli helyszínen egy nagyjából 100 ezer éves réteget vizsgáltak meg, amely szintén érdekes leleteket tartalmaz.

Az egyik ilyen példány egy nagyobb, az emberi kézbe jól illeszkedő vörös okker, amelyet minden valószínűség szerint pigmentként alkalmaztak, egyéb tárgyak díszítéséhez. Néhány kristály is előkerült, ezeket a jelek szerint nem eszközként használták fel, vagyis pusztán külsejük miatt gyűjtötték őket, de akad példa strucctojás-héjak jelenlétére is, amelyek viszont a víz könnyebb és egyszerűbb tárolásánál jelentettek nagy segítséget. Hasonló tárgyak korábban a tengerparti környékeken kerültek elő, a most közzétett tanulmány eredménye azonban arra utal, hogy a Kalahári-medence területén akkor élő emberek nem voltak nagyon lemaradva ezen a téren. Mindez ellentmond azon elméletnek, miszerint a tengerparti kultúrák sokkal előrébb jártak az innováció terén.

A fenti tárgyak most először utalnak egy jóval vegyesebb kép megalkotásának szükségességére, ezen a területen nyilván még lesz miről beszámolni.

Listázás a fórumban