Itt az ARM új architektúrája

Itt az ARM új architektúrája

2021. április 6. 21:20, Kedd
Tíz év után újítanak, a nagyobb teljesítményt és a biztonságot helyezve előtérbe.

Az ARM saját fejlesztéseire alapuló chipek az utóbbi másfél-két évtizedben gyakorlatilag univerzálissá váltak, ezen komponensek széleskörű jelenléte a hordozható eszközöktől egészen a szuperszámítógépek területéig megvalósult. A cég most bemutatta friss architektúráját, amely egy teljes évtized után váltja le közvetlen elődjét.

A hivatalos bejelentés alapján az ARM v9 várható piaci bemutatkozásáról van szó, amely három fő területen hoz majd magával jelentős előrelépést. Ezen területek sorrendben a biztonság, az AI-feladatok feldolgozása, valamint a puszta teljesítmény, ennek megfelelően pedig több új technológiát ismerhetünk meg, amelyek a Total Compute névre keresztelt filozófia részét képezik, ennek mentén alakítják ugyanis ki az új platformot. A felhasználók számára természetesen leginkább a teljesítmény számít izgalmas kérdésnek, ezen a téren a cég nagyjából 30 százalékos ugrást ígér, legalábbis a következő két chipgeneráció bemutatásával és azok megjelenésével.

A biztonság terén a Realms néven futó koncepció révén érnének el megújulást, ennek keretében minden egyes app eltérő környezetben futhat, ezzel védve személyes adatainkat és magát a programkódot. A Scalable Vector Extensions 2 (SVE2) már a Fujitsu közreműködésével állt össze, ezt többek között a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépében is alkalmazzák, a friss változat esetében pedig a cél az 5G-, a gépi tanulás, illetve a virtuális és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos feladatok gyorsabb helyi feldolgozása. Erre többek között azért van szükség, mert a jelenlegi előrejelzések szerint az évtized közepére már 8 milliárd olyan eszköz lesz a piacon, amelyek valamilyen digitális asszisztensen keresztül nyújtanak további szolgáltatásokat.

Az ARM fejlesztéseire épülő chipekből eddig nagyjából 180 milliárd darabot adtak el, a cég szerint az új architektúra további 300 milliárd kütyüben jelenik majd meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban