Okosórával optimalizálják a gyártási folyamatokat

Okosórával optimalizálják a gyártási folyamatokat

2021. április 13. 14:55, Kedd
A gépek hálózatba kötöttsége, a kommunikáció és az adatok felhőkörnyezetben való kiértékelése egyaránt növelheti a termelést, de az embereket is integrálni kell a folyamatokba.

A Workerbase nevű startup egy olyan platformot fejlesztett ki, amelynek segítségével a dolgozók szorosabban beköthetők az eljárásokba. Thorsten Krüger, a vállalkozás társalapítója elmondta, hogy erre nagyon komoly szükség van. A megalkotott platform valós időben végzi a gyártás-vezérlést és a rendszerbe az emberek és a gépek egyaránt integrálva vannak. A munkatársak saját fejlesztésű okosórákat hordanak, amelyekhez a kapcsolódó szoftver egyaránt fut okostelefonokon és táblagépeken.

A rendszer segítségével például valaki tájékoztathat egy technikust arról, ha egy szerelési munka elvégzéséhez szüksége van segítségre. A platform a létrehozott profilok és a szakértők elérhetősége alapján választja ki az adott feladatra a megfelelő munkavállalót. De segítséget kérhet akár egy gép is, ha újra kell tölteni vagy megakadt az adott munkafolyamatában. Eddig általában a kommunikáció egy vészhelyzeti telefonon keresztül zajlott vagy valamelyik dolgozó elindult és megkereste a legközelebbi technikust. Vagyis a Workerbase technológiája elsősorban kommunikációs eszköz.

A Workerbase már öt nagy ügyféllel rendelkezik, köztük van a Porsche és a GKN PM, utóbbi a technológiát már világszerte alkalmazza. Krüger 100 százalékig biztos abban, hogy a rendszer világszerte el fog terjedni. Az ok egyszerű: meg kell változnia annak a módnak, ahogy jelenleg a vállalatok előállítják a termékeket. Az ipar rá van kényszerítve arra, hogy rugalmas legyen, ehhez azonban optimalizálni kell a különböző folyamatokat. A Workerbase adatai alapján a termelés így az egyes üzemekben akár 20 százalékkal is növelhető. A megalkotott megoldás bármely meglévő gyártásmenedzselési rendszerrel együtt tud működni.

Lawrence Whittle, a Parsable első embere közölte, hogy egyetlen olyan ipari menedzser sem tudja kikerülni a hálózatba kötött munkát, aki a digitalizálás segítségével akar javítani a biztonságon, a termelésen és a hatékonyságon. A munkások az okosórájukra kapják meg a feladataikat és az utasításokat, míg a vezetők valós időben láthatják a munkaadatokat és a trendeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban