Szaglásra is képesek lehetnek a gépek

Szaglásra is képesek lehetnek a gépek

2021. április 14. 10:07, Szerda
Az emberi orrnál jobb mesterséges megoldást akar készíteni egy cég.

A Smartnanotubes Technologies nevű startup egy elektronikus orrot fejleszt, amely egy szén nanocsövekből álló és organikus fóliákra nyomtatott, Smell-iX16 nevű chipre és mesterséges intelligencia adatbázisra épül. A cég reményei szerint hosszú távon érzékenyebb lehet az emberi orrnál. A jövő okoshűtőszekrény tájékoztatni fogja a tulajdonosát arról, hogy mely tárolt élelmiszereknek járt le a szavatossága és akár "ki is szagolhatja" majd az adott hús, zöldség vagy sajt illatát. Ezen dolgozik Viktor Bezugly, a Smartnanotubes Technologies vezetője.

A menedzser rámutatott, hogy a robotrendszerek már napjainkban is nagyon jól látnak, hallanak, éreznek és tanulnak, de ők szeretnék, ha a szaglás képességét is elsajátítanák. Ezért fejlesztették ki a Smell Inspector nevű chipet, amely nem csupán az egyes gázokat (ammónia, nitrogén-oxid, szén-dioxid stb.) tudja érzékelni, hanem az összetett illatokat is, például a borét, a hagymáét vagy a kávéét. Ezáltal ők alkották meg az első szaglási szenzorchipet a tömegpiacra.

Bezugly elmondta, hogy a mérendő gáz vagy gázkeverék befolyásolja a gázérzékeny szenzorréteg vezetőképességét és az elektromos ellenállás ebből fakadó változásai mérhetők, valamint felismerhető, hogy milyen anyagról is van szó. A technológia sokoldalúbb, érzékenyebb és olcsóbb az eddigi eljárásoknál. A vállalat akár több millió chipet is tud gyártani és azok első felhasználása az élelmiszerek ellenőrzésének területén vagy az egészségügyi szektorban történhet. De a megoldást alkalmazhatják akár a mezőgazdaságban, a kozmetikai vagy az építőiparban is.

Jelenleg a mintafelismerések finomítása zajlik. Bezugly szerint a szenzorchip és a mesterséges intelligencia ötvözése teszi igazán erőssé és különlegessé az új rendszert. Az üzletember víziója az, hogy a digitális orr az emberi orrhoz hasonló legyen, de bizonyos területeken jobb legyen annál.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban