Aggályosnak tartja az ARM eladását a brit kormány

Aggályosnak tartja az ARM eladását a brit kormány

2021. április 20. 22:30, Kedd
A szigetországi kabinet megakadályozná az üzletet.

Az nVidia tavaly szeptemberben szerezte meg egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Akkor úgy tűnt, hogy a tranzakció 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós piacfelügyeletek engedélyét. Január végére kiderült, hogy ellenállásba ütközik az ARM felvásárlása, mert a lépést több társaság mellett az amerikai és a kínai kormány is aggasztónak tartotta. Továbbá ismertté vált, hogy az IT-óriásoknak (Google, Microsoft, Qualcomm) sem tetszik a felvásárlás. Colette Kress, az nVidia pénzügyi vezetője márciusban megvédte a lépést és biztosította a piaci szereplőket arról, hogy megtartják az ARM nyílt licencmodelljét, valamint más chipgyártókkal szemben semleges magatartást ígért.

Most Oliver Dowden, a brit kormány digitális ügyekért felelős minisztere aggályait fejezte ki az üzlet miatt és jelezte, hogy megvizsgálják az üzletnek a piaci versenyre gyakorolt lehetséges következményeit, valamint a nemzetbiztonsági vonatkozásait. Az ügyben a Competition and Markets Authority (CMA) nevű brit hivatal előzetes jelentése várhatóan július végére készülhet el és azt először a politikus kapja majd meg. A miniszter megerősítette, hogy nemzetbiztonsági okokból akarnak a folyamatba beavatkozni.

Az nVidia úgy vélte, hogy az ARM eladása aligha jelent komoly veszélyt Nagy-Britannia biztonságára nézve. A konszern egyik szóvivője kifejtette, hogy továbbra is szorosan együtt dolgoznak a brit hatóságokkal, éppúgy, ahogy azt a felvásárlás bejelentése óta is tették. A Reuters rámutatott, hogy az ARM által tervezett chipeket nem csupán az okostelefonokban és más készülékekben alkalmazzák, hanem például a hadiipari technológiákhoz is használják azokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások