2030 felé csökkenne a kínai szénfelhasználás

2030 felé csökkenne a kínai szénfelhasználás

2021. április 29. 19:59, Csütörtök
Az ország vezetője szerint legkorábban 5 év múlva indulhat el a folyamat.

A napokban számoltunk be arról, hogy a tavalyi évre vonatkozó összesítés szerint Kína egymaga negligálja a szénerőművek számának globális mérséklődését, ezzel pedig egy nem túl kedvező pályát rajzolhatunk fel az előttünk álló évtizedekre nézve. Ezt most friss kijelentések követték az ottani vezetés részéről, amely alapján az évtized végén számíthatunk a fokozatos csökkenés elindulására.

A Reuters számolt be Xi Jinping virtuális klímakonferencián tett kijelentéseiről, amelyek némi betekintést nyújtanak a jelenlegi elképzelésekbe. A kínai szabályozó hatóság már csütörtökön jelezte, hogy az idei évben 56 százalék alatt húznák meg a szénerőművek energia-termelésben való szerepét, azok arányát, ami még mindig óriási szám, viszont az ország első embere most azt említette meg, hogy 2026 és 2030 között megindulhat a szénenergia fokozatos mérséklése, ezen arány jelentősebb csökkentése. A távlati célok között bukkan fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának tetőzése, valamint a karbonsemleges üzemelés, ettől viszont még picit messze vagyunk.

Ami ez utóbbi két célt illeti, előbbi (legalábbis a hivatalos állásfoglalás és a korábban vállalt kötelezettség alapján) valamivel 2030 előtt következne be, onnantól kezdve tehát ezen gázok kibocsátását mérsékelni kellene. A karbonsemleges jelleg megvalósítása országos szinten csak jóval később, 2060 táján jönne el, ez nagyon messzinek tűnik, ennek kapcsán szinte nem is érdemes jóslatokba bocsátkozni. Ahogy arról mi is írtunk, egyelőre még az új szénerőművek szolgálatba állítása, megépítése, valamint tervezése zajlik gőzerővel, erre nyilván anyagi okok miatt van szükség, nagy kérdés, hogy mennyiben sikerül majd elindítani az átállást, amely a megújuló energia rohamos terjedése ellenére még mindig várat magára.

Az új amerikai adminisztráció hivatalba lépésével várhatóan nagyobb hangsúly helyeződik majd a klímakérdésre, meglátjuk, milyen konkrét eredmények sikerül majd elérni az előttünk álló években.

Listázás a fórumban