Alakul a kínai űrállomás

Alakul a kínai űrállomás

2021. május 1. 09:12, Szombat
Az első modult már fellőtték, ezt hamarosan továbbiak követik a sorban.

Tavaly mi is beszámoltunk az első állandó jellegű kínai űrállomás várható felépítéséről, amely a tervek szerint összesen 3 év alatt valósulna meg. Most sort kerítettek az első nagyobb fellövésre, amelynek révén az első komponenst juttatták el a kijelölt helyszínre, vagyis megindult az építkezés folyamata.

Néhány nappal ezelőtt jelezte a kínai űrügynökség, hogy már a kilövőállásban van a fellövéshez szükséges Hosszú Menetelés 5B rakéta, ezt követte magyar idő szerint csütörtök hajnalban maga a rajt, mégpedig Hajnan-szigetén, a vencsangi űrközpontban. A 18 méter hosszú komponens, amely a Mennyei Harmónia névre hallgat, tulajdonképpen a majdani állomás főmodulja, ezt a későbbiekben két másik egység egészíti majd ki, hogy egy még nagyobb, T-alakú bázist alakítsanak ki az alacsony orbitális pályán. Ha minden jól megy, 2022 végére már kialakul a végleges forma, viszont eközben összesen 10 küldetésre kerítenek majd sort, májusban például már bedokkolna az első teherkapszula, júniusban pedig 3 űrhajós lépne a fedélzetre, az első összetett, emberi küldetés részeként.


Érdemes megjegyezni, hogy a program alapjait még egy teljes évtizeddel ezelőtt fektették le, akkor egy kisebb prototípus fellövését hajtották végre, amelyet 2016-ban követett a második űrlabor, amelyen 3 űrhajós már egy teljes hónapot töltött el. Nem sokkal később egy teherkapszulával próbálták ki az üzemanyag újratöltését, 2018-ban és 2019-ben viszont mindkét egységtől búcsút mondtak, ahogy azok a légkörbe visszatérve megsemmisültek – előbbi irányítás nélkül, utóbbi pedig végig a központi utasítások figyelembe vételével. A végleges változat a Nemzetközi Űrállomás súlyának alig 20 százalékát teszi majd ki, emiatt a maximális létszám 3 fő marad, viszont már több mint 100 kísérletet jelöltek ki, amelyek végrehajtását tűkön ülve várják a szakemberek, 9 esetben nemzetközi részvétellel.

A tervekben egy modern űrteleszkóp 2024-es fellövése is szerepel, ez lenne a következő nagy próba.

Listázás a fórumban