Véget vetne a hiánynak az AMD

Véget vetne a hiánynak az AMD

2021. április 30. 09:29, Péntek
Az év közepétől sokkal több grafikus kártyát szállítanának le.

A hardveres szegmensben kialakult készlethiányról több alkalommal beszámoltunk, amit elsősorban az indokolt, hogy ez nemcsak a PC-s kütyük, de az autók piacát is érintette, vagyis globális szinten állt elő új helyzet. Az AMD, amely a napokban egyes beszámolók szerint már hibás Xbox-chipek értékesítését is megkezdte, most arra tett fogadalmat, hogy saját vonalukon véget vetnek a problémának.

Lisa Su, a cég vezérigazgatója, a friss pénzügyi eredmények ismertetését követően, a befektetői konferencia alatt beszélt a Radeon grafikus kártyák piacán kialakult állapotokról, valamint az általuk idén tervezett további lépésekről. A cég eredetileg még tavaly ősszel mutatta be a Radeon RX 6000-szériát, ezzel egy valóban versenyképes megoldást dobtak piacra, viszont a hiány itt is alaposan érzékeltette hatását, mivel ezen kártyákból a tervezettnél jóval kevesebb példány vált elérhetővé, a kereskedelmi árak pedig magasan az ajánlott szint felett maradtak. Állításuk szerint ez nem lesz sokáig így, mivel az elkövetkező negyedévekben felgyorsítják a gyártási folyamatot.

A cégvezető kiemelte, hogy a teljesítmény terén sikerült komoly előrelépést megvalósítaniuk, a Radeon 6700 XT márciusi bemutatásával az 1440p felbontású játékok szegmensében vezető szerepet kaparintottak meg, ezt pedig a noteszgépes példányok debütálása követi majd, még a mostani negyedév vége előtt. Tudomásul veszik, hogy a beszállítói csatornák gyakorlatilag mindenhol túlfeszítettek, a kiemelt partnerként tevékenykedő TSMC is csaknem 100 százalékos kapacitással dolgozik, viszont a szoros együttműködés révén viszonylag jó rálátással bírnak az év hátralévő részére, így elérhetőnek tartják a hiány mérséklését.

Egyelőre marad a jelenlegi helyzet, tekintettel arra, hogy a most leadott rendelések nagyjából 3 hónap múlva eredményezik további példányok piaci megjelenését, viszont a cég már az első negyedévben is komoly növekedésről számolt be a grafikus kártyák területén, ennek folytatására jó esélyük van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások