Mondd meg a frankót a bíróságon is!

Mondd meg a frankót a bíróságon is!

2001. február 8. 22:44, Csütörtök
Az Interneten keresztül megjelentetett véleményeket vajon védi-e a szólásszabadság? Néhány vállalkozás a bírósághoz fordul, hogy megtudja erre a kérdésre a választ.

A szólásszabadságért harcoló csoportok mindent megtesznek azért, hogy megvédjék azokat a felhasználókat, akik az Interneten csevegve komolyan kritizáltak egy-két olyan vállalkozást, akik aztán beperelték őket. A felvágott nyelvű felhasználók mellett kiálló csoportok szerint a csevegők kilétét nem szabadna felfedni, hiszen őket is védik a szólásszabadságról szóló amerikai törvények.

A Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Liberty Project szerint komoly bizonyítási eljárásokat kell lefojtatni, mielőtt bármilyen felhasználónak felfedik a kilétét. A ellentábor szerint szükség van a tettesek megnevezésére, felelősségre vonásukra, hiszen nemcsak a vállalkozók, de magánszemélyek is károkat szenvedhetnek el, ha valaki rosszindulatú, hamis információkat kürtöl széjjel az Interneten, nem is beszélve az üzleti tiktok megszellőztetéséről.

A két csoport legutóbb a kanadai bíróság számára nyújtott be egy petíciót, melyben tiltakoznak a bíróság döntése ellen, és arra kérik a hivatalt, hogy ne adják ki azt a 4 felhasználót, akik Rural/Metro tevékenységét kritizálták a Yahoo! oldalain.

"Az Interneten mindenki ugyanazon a játszótéren játszik, ahol mindenkinek egyformán joga van elmondani a véleményét. Sok olyan esetről hallottunk, amikor egy cégnek nem tetszett egy-egy felhasználó állítása, ezért megpróbálták kideríteni, hogy kit takar a nickname. Sajnos egyre több ilyen eljárásról érkeznek jelentések." - mondta Lauren Gelman. (EFF)

"Ha a nagyközönség nincs tisztában a jogaival, akkor ezeket a pereket arra használják majd fel, hogy eltiporják a szólásszabadságot." - tette hozzá a Gelman.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások