Most először nem robbant fel a Starship

Most először nem robbant fel a Starship

2021. május 7. 10:51, Péntek
Végre összejött a leszállás, a kisebb tüzet gyorsan eloltották.

A SpaceX az elmúlt hónapokban a szokásos fellövések, a Starlink-hálózat fokozatos kiterjesztése, valamint az immár emberekkel lebonyolított újabb küldetés, az ISS-legénység felküldése és visszatérése mellett a Starship-tesztekkel tartotta izgalomban a terület iránt érdeklődőket. Ez utóbbi kapcsán most először nem került sor komolyabb problémára, az újabb kísérlet sikeresen zárult.

A NASA a hónap elején számolt be arról, hogy a Crew-1 tagjai sikeresen visszatértek, ezzel pedig valóban lezárult az orosz félre való támaszkodás időszaka. Elon Musk cége ebben is kiemelkedő szerepet játszott, hiszen ők biztosították az ehhez szükséges kapszulát, viszont a Starship-tesztek még ennél is nagyobb visszhangot váltottak ki, különösen az egymás után bekövetkező robbanásokkal. A szerdán lebonyolított újabb kísérlet során az SN15 végre sikeresen landolt, ennek során mindössze egy kisebb tüzet észleltek, amelyet a leszállást követően gyorsan el is oltottak. A cégvezető gyorsan hírt is adott a nominális landolásról, ami valóban büszkeségre ad okot.


Az újabb példány ezúttal is 10 km-es magasságba emelkedett, ott vízszintes helyzetbe fordult, majd pedig visszatért a felszínre, saját erőből landolva a számára kijelölt helyen. A kisebb tűz persze aggodalomra is okot ad, ezt mindenképpen ki kell majd küszöbölniük a közeljövőben, hiszen a hasonló szivárgások és tüzek ugyanúgy robbanáshoz vezethetnek, viszont jól látszik, hogy a cég egyre közelebb kerül a kitűzött célhoz, ezzel pedig sor kerülhet a a végleges változat repülésére, amelyet eredetileg a Mars elérésére, a helyszínen lebonyolított küldetések lehetővé tétele érdekében alkottak meg.

A szövetségi szabályozó hatóság nemrég 3 fellövésre adott engedélyt, azt még nem tudjuk, hogy a következő 2 újabb kísérletre mikor kerül majd sor, ez viszont rövid időn belül eljöhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások