A társadalom legnagyobb forradalma zajlik

A társadalom legnagyobb forradalma zajlik

2021. május 11. 09:20, Kedd
A mostani járvány csak főpróbája volt annak, hogy miként tudunk majd szembenézni a nehezebb problémákkal.

Sebastian Thrun korábban részt vett a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának létrehozásában, majd a Google robot gépkocsijának a kifejlesztésében. Most a koronavírus-járványról és annak a társadalomra gyakorolt hatásairól fejtette ki a véleményét.

"Úgy gondolom, hogy a pandémia rendkívül gyorsan megváltoztatta az életünket. Én például régebben nagyon sokat utaztam. Az életemből több mint egy esztendőt repülőgépen töltöttem. Miután ez kiesett, kétszer annyi időm jut mindenre, elsősorban a családomra. Ez nagyon jó, főleg azért, mert megszületett a fiunk és többet tudtam azokra összpontosítani, akik valójában számítanak" - jelentette ki a menedzser.

Az üzletember hozzátette, hogy eddig 6 havonta volt egy üzleti megbeszélése videón, most hetente van egy. Ennek köszönhetően részben jobb kapcsolatai vannak. De alapvetően folyamatosan új dolgokat kell megszoknunk. A jelenlegi helyzetből a videokonferencia-szolgáltatások mellett profitált az egészségügy. Úgy véli, az ilyen krízishelyzetek felgyorsítják a társadalmat. Amit jelenleg megélünk, az a társadalom valaha volt legnagyobb forradalma. Mindenki hatalmas hallgatóságot gyűjthet maga köré és ezt teljesen ingyen teheti meg. A Facebook, az Instagram, a Twitter és a YouTube világa hatalmas változásokhoz vezetett.

Donald Trump felemelkedése, az arab tavasz, a Me Too és a Black Lives Matter mozgalmak azért valósulhattak meg, mert a technológia lehetővé teszi a jobb dokumentálást és kommunikációt. Az ismert struktúrák megkérdőjeleződtek. Ez a folyamat egyaránt érinti a politikát, a gazdaságot, a művészetet és az irodalmat. Problémát jelent viszont a gyűlöletbeszéd, az álhírek és az, hogy számos intézmény, amelyben megbíztunk vagy megbízunk, eddig nem voltak képesek reagálni az újfajta kommunikációra.

"Mindettől függetlenül úgy vélem, hogy a koronavírus-járvány egy főpróba volt arra, hogy miként fogunk még nagyobb dolgokkal, például a Föld felmelegedésével megbirkózni. Ezért remélem, hogy tanulunk a nehézségekből és az eszünkbe véssük, hogy közösen kell megoldanunk a globális problémákat. Volt és van néhány lecke. Egy járvány nem amerikai, kínai, német vagy indiai probléma. Remélem, hogy a világ okos fejei össze fognak ülni és megkérdezik maguktól, hogy mit tanulhattunk a pandémiából, illetve azt is, hogy az új kommunikációs struktúrák, például a Zoom megmaradnak majd. Szintén remélem, hogy felfogtuk, hogy nincs szükségünk irodákra azért, hogy produktívak legyünk, s hogy mennyire fontosak a szeretteink közelsége és az emberi kapcsolatok" - szögezte le Thrun.

A menedzser végül hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben fog igazán elterjedni és forradalmasítja majd a munkavégzést. Minden területen, az egészségügytől kezdve az autókig, egyre nagyobb jelentőségük lesz az okos számítógépeknek. Nem ilyen egyértelmű a helyzet a kvantum-számítógépek esetében, mivel azok csak specifikus kérdések megoldására alkalmasak. A következő időszak nyertesei lehetnek ugyanakkor a blokklánc technológia és a kriptovaluták. A bitcoin-lufi viszont nagyon hamar ki fog lyukadni és sokak számára durva lesz az ébredés.

Listázás a fórumban