Elbukhatja a JEDI projektet a Microsoft

Elbukhatja a JEDI projektet a Microsoft

2021. május 13. 18:17, Csütörtök
Nem az Amazon keresete érhet célba, de a végeredmény a redmondi óriás szempontjából ugyanaz lehet.

Az amerikai védelmi minisztérium Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázati programjának győztese 2019 júliusában az Amazon Web Services (AWS) lett, de 2019 októberében a Pentagon bejelentette, hogy a 10 milliárd dolláros pályázatot a Microsoft nyerte. Az Amazon megtámadta a döntést, később pedig azzal vádolta meg a Pentagont, hogy a végeredmény Donald Trump nyomására alakult ki, a politikus ugyanis a döntéssel Jeff Bezosnak akart ártani. A vállalat ezután új keresetet nyújtott be a washingtoni szövetségi bírósághoz. Tavaly szeptemberben az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy a JEDI pályázatot a Microsoft nyerte. Az Amazon erre nyíltan korrupciót emlegetett és jelezte, hogy továbbra is harcolni fog a határozat ellen.

Most a The Wall Street Journal azt írta, hogy az illetékes bíróság tárgyalni kezdte a benyújtott beadványokat. A Pentagon szempontjából pont az jelenti a problémát, hogy az ügy nagyon elhúzódik. Könnyen előfordulhat, hogy egy teljesen új pályázatot kell kiírni, amely viszont további csúszásokat eredményezhetne. Éppen ezért merült fel a minisztérium számos magas rangú tisztviselőjében az, hogy a projektet állítsák le és egy teljesen újat írjanak ki. Ez természetesen szintén újabb késlekedéseket okozna.

A megváltozott légkör minden bizonnyal az elnök- és kormányváltásnak köszönhető. A Microsoft mindenesetre sietett leszögezni, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit bármikor teljesíteni tudja. Emellett a konszern egyetértett a Biden-kabinettel abban, hogy a késedelmek sajnálatosak, mert az amerikai fegyveres erőknek minél előbb szükségük lenne a megfelelő technológiákra és a projekt csúszásai miatt ez nem valósul meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások