Hosszú kutatással találták meg az Alexa hangját

Hosszú kutatással találták meg az Alexa hangját

2021. május 15. 14:00, Szombat
A beszédasszisztens hangja barátságos, nyugodt és visszafogott. Mindez nem a véletlennek köszönhető.

A Wired részleteket közölt Bad Stone újságíró Amazon Unbound című könyvéből, amelyekből kiderült, hogy az Alexa hangjának megtalálása egy rendkívül összetett és hosszadalmas folyamat eredménye volt. A szoftver hangját részben mesterségesen állították elő, azonban egy valódi személy, Nina Rolle művész beszédén alapul. A boulderi nőt az Amazonnak egy külön ezzel a feladattal megbízott szakembere és az általa vezetett csoport választotta ki azután, hogy hónapokon át különböző hangfelvételeket hallgattak meg. Az elvárásoknak leginkább megfelelő hangmintákat Jeff Bezos cégalapítónak és -vezetőnek is megmutatták, majd további próbákat végeztek azelőtt, hogy meghozták a végleges döntést.

Rolle szerepvállalására azután derült fény, hogy az Alexa hangját összehasonlították a nő hangfelvételeivel, többek között a Cherry Creek North reklámjával, amelyben ő beszél, valamint szintén ő reklámozta a Hapyn nevű közösségi alkalmazást. Az utóbbi anyag szintén árulkodó volt. Az Amazon a rögzített hangot különböző szerkesztőszoftverekkel módosította, majd szintetizálta. Bad Stone szerint mindezek ellenére azonban világosan felismerhető a hasonlóság.

Rolle és az Amazon sem akarta megerősíteni az információkat, s e döntés mikéntjére a The Verge sem talált magyarázatot. A döntés azért is érthetetlen, mert például az Apple Siri rendszere esetében az érintett személy, Susan Bennett egy idő után felvállalta magát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban