Leszállt a Marsra a kínai szonda

Leszállt a Marsra a kínai szonda

2021. május 17. 10:09, Hétfő
Az ország ezzel másodikként juttatta el a felszínre saját marsjáróját.

Tavaly nyáron mi is beszámoltunk arról, hogy elindult Kína kiemelten fontos Mars-küldetése, amelynek célja egy leszállóegység, valamint az ahhoz kapcsolódó marsjáró eljuttatása a bolygó felszínére, hogy azután a helyszínen végezzenek el több vizsgálatot, hasonlóan a korábban, illetve jelenleg zajló amerikai expedíciókhoz. Most elérkezett a leszállás, amely szintén sikeres volt.

A kínai űrügynökség már pénteken jelezte, hogy hamarosan elérkezik a fontos pillanat, ez pedig magyar idő szerint valamivel éjfél után be is következett. Az ottani illetékesek eleinte nem sokat árultak el a manőverről, az amerikai eszközök, valamint a Deep Space Network révén szinte azonnal tudni lehetett, hogy megtörtént a leszállás, ezzel az ázsiai ország harmadikként jutott el a bolygó felszínére, illetve másodikként küldte el oda saját marsjáróját. Az 5 tonnás leszállóegység és az ehhez kapcsolódó 240 kg-os marsjáró egyelőre nem válnak szét, erre néhány nap után kerül majd sor, hogy azután meginduljon a helyszíni vizsgálódás, a légkör és a talaj megfigyelése, a környék feltérképezése, valamint képek készítése.

A helyszín az Utopia Planitia, amely tulajdonképpen egy méretes síkság, saját naprendszerünk legnagyobb (ismert) becsapódási krátere, a maga több mint 3 ezer kilométeres átmérőjével. Korábban a NASA Viking-2 szondája is itt landolt, még 1976-ban, ezután egészen 1980-ig végezte munkáját, amíg akkumulátora bírta a gyűrődést. A régió azért is fontos célpont, mert 5 évvel ezelőtt az amerikai fél már jelezte komoly jégkészletek jelenlétét, ez a későbbiekben nagyon jól jöhet, bár ennek kiaknázása nyilván még a jövő zenéje. Addig is marad a további vizsgálódás, amely most a fenti kínai eszközök jóvoltából folytatódhat.

Az illetékesek remélhetőleg mindent megosztanak majd a nagyközönséggel, eddig ezen a téren felemás képet mutattak, legalábbis a mostani küldetéssel kapcsolatban.

Listázás a fórumban