Hibrid SSD-t mutatott be az Intel

Hibrid SSD-t mutatott be az Intel

2021. május 18. 17:36, Kedd
Két eltérő memóriatípust ötvöznek, ettől a sebesség javulását várják.

Az Intel kapcsán a napokban arról olvashattunk, hogy novemberben jön az új chipgeneráció, eközben azonban a memóriák, valamint a háttértárolók terén sem áll le a munka. Tavaly ősszel ugyan eladták saját flashmemória-részlegüket, ez azonban nem érintette az Optane néven futó technológiát, így ez utóbbit most friss SSD-meghajtójukban alkalmazzák.

A gyártó hivatalos közleményében az Optane Memory H20 with Solid State Storage közelgő megjelenéséről olvashatunk, ami azért számít érdekes fejleménynek, mert ezen fejlesztés esetében a megszokott NAND flash mellett a névben is szereplő Optane Memory is megjelenik, vagyis tulajdonképpen egy hibrid megoldásról van szó. Az Optane maga a cég saját fejlesztése, ez gyakorlatilag a RAM és a hagyományos háttértárolók között helyezkedik el, legalábbis az átviteli sebesség terén, a vállalat pedig eddig kisebb méretekben, leginkább 16 és 32 GB-os kapacitással mutatott be ilyen egységeket, az M.2-szabvány előírásait és formáit követve. Ezúttal a fent említett két memóriatípust ötvözik, ezzel jobb sebességet és nagyobb kapacitást kínálnak egyetlen meghajtó piacra dobásával.

A közleményben leírt konfiguráció esetében 32 GB Optane Memory csatlakozik az 512 GB vagy 1 TB QLC SSD 3D NAND-tárolóhoz, amely az olvasás és írás terén sorrendben 3300 és 2100 MB/s-os átviteli plafont kínál. A cég még a régebbi PCIe 3.0 interfészt alkalmazza, ez nyilván némileg korlátozza a sebességet, de a késleltetés kifejezetten alacsony (6,75 és 12 mikroszekundum), ami pedig az élettartamot illeti, a meghibásodások között átlagosan eltelt idő szerintük 1,6 millió óra, vagyis az 512 GB-os modell esetében 185 TB-ot írhatunk majd gond nélkül a tárolóra, az 1 TB-os változatnál pedig ez 370 TB-ra emelkedik. Az új egységeket közvetlenül nem szerezhetjük majd be, ezeket ugyanis laptopokba szánják, vagyis az OEM-gyártók jutnak majd először hozzájuk.

A megjelenés időpontja június 20., a laptopok mellett azonban az all-in-one PC-k, illetve a mini PC-k is kapnak majd a tárolókból.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások