Elérhető az Android 12 nyilvános bétája

Elérhető az Android 12 nyilvános bétája

2021. május 19. 18:21, Szerda
A Google emellett több fontos újítást is bemutatott saját rendezvényén.

A Google I/O a hét első felében zajlott le, ennek során Sundar Pichai több érdekes újításról is lerántotta a leplet. Azt tudtuk, hogy érkezőben van a soron következő mobilos operációs rendszer, viszont emellett az AI, a személyes adatok megfelelő kezelése, a különböző alkalmazások, valamint a viselhető termékek szoftvere kapcsán is több bejelentés hangzott el.

A cég ezúttal is a mesterséges intelligencia területével kezdte a bemutatót, amelyet az alább beágyazott videóban mi is megtekinthetünk. A LaMDA egy új modellt takar, amely a jövőben az összetettebb és bonyolultabb kérdésekre is megfelelő módon tud majd válaszolni, ez pedig a keresések és a digitális asszisztens terén hozhat magával további javulást. A személyes adatok jobb kezelését több eltérő alkalmazásban és szolgáltatásban biztosítanák, példaként említették meg a Photos appot, amelyen belül külön, jelszóval védett mappában tárolhatjuk majd el a privát képeket, a kereséseknél pedig egyetlen gombbal törölhetjük az utolsó 15 perc előzményeit. Számos alkalmazás frissülni fog, ezek integrációját elmélyítik, a térképek javított Live View és Street View élménnyel gazdagodnak, de ugyanígy kibővül a Chrome jelszókezelője is, amely a jövőben külön eszközzel teszi könnyebbé a kompromittálódott jelszavak gyors és kényelmes cseréjét.


Az Android 12 esetében a nyilvános béta elérhetővé tételét jelentették be, ez több gyártó (így a Google, a OnePlus, valamint az Asus) készülékein is megjelent. Maga az operációs rendszer szintén a személyes adatok kezelése terén hoz előrelépést, de eközben lekérhetjük az egyes appok által kezelt adatok listáját, a Material You révén frissül a kinézet, az egyes elemek idomulnak majd a beállított háttérképhez (pontosabban annak domináns színeihez), miközben javul az Android TV OS, a digitális slusszkulcs, valamint a kamera integrációja – illetve könnyebbé válik az Android Auto és az Android Automotive alkalmazások fejlesztése.

A Wear OS esetében a Samsung közreműködésével jelennek meg további funkciók, ők tulajdonképpen ötvözik azt a Tizen OS főbb elemeivel. A dél-koreai partner 3 évre szóló frissítéseket ígér, de emellett szeretnék javítani az üzemidőt, a teljesítményt, valamint a fejlesztői közösség további bővítését. A Project Starline egy igencsak érdekes húzás, ez a minden korábbinál élethűbb videochat-funkciót teszi lehetővé, bár ezt egyelőre csak a Google saját irodáiban tesztelik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások