Agyba beültetett chip segíthet a lebénult betegeknek

Agyba beültetett chip segíthet a lebénult betegeknek

2021. május 23. 14:27, Vasárnap
Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint ötmillió ember szenved valamilyen bénulástól.

A Blackrock Neurotech nevű cég olyan agy-számítógép interfészeket fejleszt, amelyek segíthetnek a lebénult személyeknek a végtagjaik mozgatásában. A vállalat új befektetőket nyert meg, akik között ott van Christian Angermayer technológiai beruházó és a milliárdos Peter Thiel, a PayPal társalapítója, aki az elsők között invesztált a Facebookba.

A Blackrock Neurotech által megalkotott technológia lehetővé teszi a megbénult embereknek, hogy újra kommunikáljanak vagy mozgassák a végtagjaikat. A fejlesztés annyira biztató eredményeket tud felmutatni, hogy Angermayer előrehaladottabbnak találta Elon Musk Tesla-alapító Neuralink-projektjénél. A beruházó rámutatott, hogy jelenleg világszerte csupán 30 olyan személy van, akikbe eddig beültettek egy számítógépes chipet és az 28 esetben a Blackrock fejlesztése volt. A társaság számos intézménnyel működött együtt, köztük van a Johns Hopkins Egyetem és a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központja.

Marcus Gerhardt, a Blackrock Neurotech vezetője kifejtette, hogy a technológiát immár tíz éve fejlesztik és világszerte több száz kutatási intézménnyel és több mint 20 klinikai partnerrel dolgoznak együtt. Az egyik beteg, akinek segítenek, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved és a beépített chip és egy számítógép segítségével a gondolataival tud kommunikálni a külvilággal.

Angermayer közölte, hogy a vállalkozást eddig csak a barátok és a családtagok finanszírozták. Most tízmillió amerikai dollárt invesztáltak a cégbe, így finanszírozhatók a kutatások.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban