Elfordulnak az okostelefonoktól a fiatalok

Elfordulnak az okostelefonoktól a fiatalok

2021. május 28. 22:51, Péntek
Egyre többen váltanak vissza a hagyományos készülékekre, búcsút intve a közösségi médiának.

Az okostelefonok, valamint a különböző online közösségi platformok univerzálissá válásával a mentális egészségre gyakorolt negatív hatás is komoly hangsúllyal jelenik meg a sajtóban, amivel kapcsolatban mi is többször beszámoltunk a napvilágot látott tanulmányokról és szakértői véleményekről. A jelek szerint a fiatalok körében egy új trend van kibontakozóban, amely az okostelefonok tömeges lecserélését eredményezi.

Egy igencsak érdekes írásban olvashatunk több Z generációs fiatal példájáról, amely a trend kialakulását és erősödését jelzi számunkra. Ebben kiemelik, hogy őket is elsősorban a mentális egészség, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmak (és felismerések) vezérelték a váltás végrehajtásában, viszonylag gyorsan rájöttek ugyanis, hogy a tönkrement, javításra váró, vagy éppen ideiglenesen lecserélt okostelefonok nélkül sokkal jobban telnek napjaik. A hagyományos mobilok alkalmazásával természetesen a közösségi platformok használata is visszaszorul, maguk a készülékek is jóval olcsóbbak, így a jobb közérzethez jelentős megtakarítás, a költségek csökkentése társul, ami dupla előnyt jelent a felhasználóknak.

A Z generáció tagjai hetente átlagosan csaknem 30 órát töltenek a kijelző bámulásával, ez komoly szerepet játszik abban, hogy 48 százalékuk számol be rossz közérzetről, állandó szorongásról és szomorúságról. Sokuk számára válik megszokott gyakorlattá a negatív hírek folyamatos böngészése, amelyet az angol nyelvben a „doomscrolling” kifejezéssel illetnek, az elmúlt hónapokban azonban egyre többen ismerték fel, hogy a hagyományos mobilok használatával gyorsan javul a közérzet, ezzel egy időben pedig több időt töltenek családtagokkal, illetve a közvetlen barátokkal. A korlátozások fokozatos feloldása is segít ebben, a személyes kontaktushoz való visszatérés is hasonló felismerésekhez vezet.

Többen rámutatnak arra, hogy pusztán az egyes alkalmazásokat kellene mellőzni, nem magát az okostelefont, annak megtartása azonban kétségkívül továbbra is komoly vonzerőt jelentene. A lecserélés mellett a párhuzamos használat is egyre jellemző, ennek keretében szükség esetén veszik csak elő az „okos” készülékeket, a hagyományos példányokat részesítve előnyben.

Listázás a fórumban