Új éjjellátót kapnak az amerikai katonák

Új éjjellátót kapnak az amerikai katonák

2021. június 8. 17:28, Kedd
Ezen már nem a megszokott zöld árnyalatokat látjuk, a cél a jobb távolság-érzékelés.

A fegyveres erők számos országban gyors ütemben igyekeznek új technológiákkal, valamint friss eszközökkel tartani a lépést a globális versenyben, ezen a területen természetesen az amerikai és a kínai fél vezeti a mezőnyt. Előbbi most az éjjellátókat is megújítaná, mégpedig egy most bemutatott megoldással.

Az amerikai hadsereg eredetileg még tavaly ősszel kezdte meg az új éjjellátók részletes tesztjét, akkor a Kansas területén lévő Fort Riley, pontosabban az ott állomásozó egységek kapták meg az Enhanced Night Vision Goggles - Binocular (ENVG-B) névre keresztelt fejlesztést. A napokban a CBS már rövidebb videóban illusztrálta az új eszköz által biztosított előrelépést, most pedig a 17. tábori tüzérezred Facebook-oldalán bukkant fel egy további felvétel, amelyet ugyan azóta el is távolítottak (esetleg nem publikussá tették azt), ez viszont nem akadályozta meg a szemfüles érdeklődőket abban, hogy gyorsan lementsék, valamint kielemezzék azt. A pontos technikai részleteket persze nem osztják meg velünk, a videók révén viszont több érdekességet is felfedezhetünk ezekkel kapcsolatban.

A leginkább szembetűnő változás a megszokott zöld árnyalatok eltűnése, ezeket ugyanis fehér vonalak váltják fel, amelyek az illetékesek szerint lehetővé teszik a katonák számára a távolság és a mélység jobb érzékelését, ez pedig komoly gyakorlati előnyöket jelent majd a harctéren. Az új éjjellátókat ráadásul integrálhatjuk (kombinálhatjuk) majd a különböző, jelenleg is használt fegyverek célzórendszereivel, ami nyilván szintén jelentős előnyökkel kecsegtet az éjszakai összecsapásokban, ezt pedig érthető módon igyekeztek részleteiben is letesztelni a Washington állambeli Yakima Training Center területén végrehajtott gyakorlatok során. Ezekben a 155 mm-es M777-tarackokat alkalmazták, mégpedig a fent említett ezred egyik zászlóaljának katonái.

A videókban látható végeredmény kissé emlékeztet a Tron-mozikban látott effektekre, meglátjuk, ezen kütyüket mikor teszik majd odaát szélesebb körben elérhetővé.

Listázás a fórumban