Elérhető a 240 wattos USB-töltés

Elérhető a 240 wattos USB-töltés

2021. május 27. 13:38, Csütörtök
A szabvány frissítésével jelenik meg a nagyobb átvitel, ezzel már a gamer laptopokat is támogatják.

A címben szereplő platform kapcsán tavaly ősszel már az USB4 várható megjelenését is beharangoztuk, a család új példánya ismét nagyobb átviteli sebességet és ennek révén nagyobb kényelmet ígér. Az illetékesek eközben frissítették a meglévő szabványt, amivel elérhetővé vált a 240 wattos töltés, így további, erősebb készülékek támogatása is megvalósul.

A USB Implementers Forum a napokban tette közzé a USB Type-C 2.1 specifikációját, ezzel egy időben pedig a USB Power Delivery részletes anyaga is módosult, amelynek révén az eddig elérhető 100 wattos plafont egészen 240 wattig tolták fel. Az új Extended Power Range üzemmód a szükséges eszközök jelenléte esetén automatikusan élesedne, vagyis amennyiben a kapcsolat mindkét vége támogatja az új eljárást, az erősebb, energiaéhesebb eszközeinket is megfelelő módon tölthetjük fel az USB-csatlakozón keresztül. Az üzemmód támogatásához a feszültség terén 48 volt, az áramerősségnél 5 amper megfelelő kezelése lesz szükséges.

Az említett megoldást persze nem elsősorban okostelefonokhoz szánják, erre itt is nincs igazán szükség, kivéve ha a cél kifejezetten a hordozható készülék tönkretétele. Tekintettel azonban arra, hogy jelenleg számos ultrabook és thin-and-light laptop töltése megvalósítható USB-kábelen keresztül (mégpedig gyorsabb ütemben, mint ahogy használat közben az akkumulátor merül), elsősorban ez a kör bővül majd ki, többek között a gamer besorolású laptopokkal, amelyek nyilván jóval nagyobb igényeket támasztanak az általunk használt komponensekkel szemben. Ezzel még több eltérő eszközön jelenhetnek meg a USB Type-C csatlakozók, vagyis a közöttük való átjárás is megvalósítható lesz, annál is inkább, mert az új kábelek visszafelé kompatibilisak lesznek a korábbi példányokkal.

A szabvány friss változatát támogató eszközöket ennek ellenére elektromos jelöléssel látják majd el, hogy elkerüljék a galibákat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások