Beperelte az indiai kormányt a WhatsApp

Beperelte az indiai kormányt a WhatsApp

2021. május 30. 18:09, Vasárnap
A helyi kormány a chatüzenetek azonosítására és követésére kötelezte a vállalatot.

Az indiai kormány egy olyan döntést hozott, hogy a különböző szolgáltatók kötelesek a magánjellegű chatüzeneteket azonosítani és követni. Az új szabályok szerda óta érvényesek, a WhatsApp viszont jelezte, hogy nem hajtja végre az előírásokat és már kedden benyújtotta a keresetét egy fővárosi bírósághoz. A beadvány fő érve az volt, hogy az új rendelet megsérti az embereknek az indiai alkotmányban rögzített magánélethez és annak védelméhez való jogát.

A WhatsApp szóvivője a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy a civil társadalom és a műszaki szakértők világszerte folyamatosan azzal érvelnek, hogy a magánüzenetek követése megsérti a végpontok közötti titkosítást és valódi visszaélésekhez vezethet. A társaság azt hangsúlyozta, hogy nem fér hozzá a felhasználói adatokhoz és nem tárolja az elküldött üzeneteket. Leszögezik, hogy elkötelezettek a magánélet védelme mellett és a jövőben is mindent meg fognak tenni azért, hogy ezt a törvények keretében Indiában is megvalósítsák.

Az indiai kabinet régóta megpróbálja ellenőrizni az internetes véleménynyilvánítást. Az új szabályok alapján a több mint ötmillió regisztrált taggal rendelkező közösségi hálózatok kötelesek azonosítani az elküldött üzeneteket, hogy ki lehessen szűrni azokat az anyagokat, amelyek az államnak esetleg ártó információkat tartalmazhatnak. A kabinet nemrég arra utasította a Facebookot és a Twittert, hogy töröljék a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket bíráló bejegyzéseket. Az indoklás az volt, hogy az ilyen információk pánikot keltenek a lakosság körében és a koronavírus elleni hatékony küzdelmet nehezítik. A közösségi portálok igyekeznek teljesíteni a követeléseket, de az érintett anyagok ettől még az országon kívül is láthatók. India egyébként a több mint 1,3 milliárd lakosa miatt a WhatsApp egyik legfontosabb piacának számít.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások