3 nanométeren jön az AMD Zen 5

3 nanométeren jön az AMD Zen 5

2021. május 31. 15:34, Hétfő
A két generációval újabb chipek már hibrid felépítéssel futnának be.

Az AMD kapcsán nemrég mi is beszámoltunk a jövőre várható fejlesztésekről, azok egyes részleteiről, miközben a Zen 3 képviselői jelenleg is komoly pozíciókat szereznek a családnak a piacon. Most újabb részletek szivárogtak ki, amelyek már a jövő év után várható újdonságokról rántják le a leplet, egyelőre csak részlegesen.

A kínai Weibo oldalán közzétett értesülés alapján az AMD várhatóan a Ryzen 8000 néven mutatja majd be a Zen 5 architektúra részeit képező chipeket, ezúttal egységes jelöléssel, vagyis mind a hagyományos példányok, mind pedig a grafikus vezérlőt tartalmazó APU-k ugyanazon sorozat tagjaiként jelennek majd meg, legalábbis a számozást illetően. A házon belül használt kódnév sorrendben a Granite Ridge és a Strix Point, ennél azonban talán fontosan az időközben napvilágot látott további kiszivárogtatás, amely már egy több alkalommal megbízhatónak bizonyult forrás jóvoltából bukkant fel a világhálón. Ez utóbbi szerint a cég a fenti generáció esetében már 3 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazna, amely logikusnak tűnik, különösen a várható megjelenési időpont révén.

Tekintettel arra, hogy az AMD hosszabb ideje működik együtt a TSMC-vel, valóban van némi ráció a tajvani gyártó 3 nanométeres technológiájának várható alkalmazásában, bár ezzel kapcsolatban egyesek rögtön megjegyzik, hogy a Samsung is rendelkezik hasonló eljárással, így a dél-koreai riválisnak esélye van eltéríteni az AMD megrendeléseinek legalább egy részét. A pontos részletek persze csak később derülnek majd ki, viszont az már biztosra vehető, hogy a Raphael, vagyis a Zen 4 közvetlen utódaként megjelenő Granite Ridge az AM5-foglalattal lesz kompatibilis, amely állítólag a PGA helyett már a Land Grid Array (LGA) dizájnt követné, annak felelne meg. A Strix Point APU-k eközben hibrid felépítéssel jelennének meg, állítólag egyszerre tartalmazva Zen 5 és Zen 4 magokat, ebben az esetben viszont szükség lenne ez utóbbiak frissítésére, hogy mindegyik komponens ugyanazon 3 nanométeres csíkszélességen álljon rendelkezésükre.

Ami a hivatalos megjelenési dátumot illeti, ezt még nem ismerjük, viszont a Zen 5 valamikor 2023-ban futhat be, a jövőre várható Zen 4 után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban