Mindent bevet a Google a felhasználók tartózkodási helyének a kiderítésére

Mindent bevet a Google a felhasználók tartózkodási helyének a kiderítésére

2021. május 31. 22:44, Hétfő
Bírósági dokumentumok engednek bepillantást a webes konszern erőfeszítéseibe és alkalmazott gyakorlatába.

A Business Insider bemutatta, hogy a Google milyen módszereket alkalmaz azért, hogy megakadályozza azt, hogy az emberek elrejthessék a tartózkodási helyüket. Az információk egy arizonai per során derültek ki. A szövetségi államban azért perelték be a társaságot, mert a kapcsolódó funkciók kikapcsolása ellenére gyűjtötte a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó adatokat.

Jellemző az alkalmazott gyakorlatra, hogy azt például még az óriáscég illetékes menedzserei sem tudták, hogy miként lehet a tartózkodási helyekkel kapcsolatos információk gyűjtését kikapcsolni a szolgáltatásokban. A vállalat a tartózkodási hely-adatok létrehozásával kapcsolatos menüket almenükben rejtette el és az LG-t, valamint számos más okostelefon-gyártót arra szólított fel, hogy a szintén jól látható menüket rejtsék el.

Jack Menzel, a Google Térképek szolgáltatás egyik korábbi vezető menedzsere elmondta, hogy az embereknek szinte lehetetlen volt elrejteniük a cég előtt a lakás és a munkahelyi címeiket. Az egyetlen módszer ezen információk elrejtésére az volt, hogy ha valaki szándékosan téves munkahelyi és lakáscímet adott meg. Jen Chai, egy másik vezető menedzser, aki a helymeghatározási szolgáltatásokért volt felelős, pedig azt vallotta, hogy még ő sem tudta pontosan, hogy miként lépett kapcsolatba a Google magánélettel kapcsolatos beállításainak összetett hálózata ezekkel az ajánlatokkal. A társaság minden harmadik fél alkalmazásaiban hozzáfért a tartózkodási hely-adatokhoz.

Egy belső levélből láthatóvá vált, hogy az óriáscég pontosan tisztában volt a problémával és nem akarta, hogy a gyakorlata napvilágot lásson. Az e-mailben az szerepelt, hogy ez nem egy olyan dolog, amelyről a vállalat a The New York Times címoldalán akar olvasni. Amikor pedig az Androidot használók jobb lehetőségeket kaptak a magánéletük védelmével kapcsolatos beállítások megtalálására és az információk elérése korlátozottá vált, akkor a jelenséget a Google képviselői problémának nevezték. Ekkor született meg az a döntés, hogy a beállítási lehetőségeket különböző almenükben kell elrejteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyakorlat pontosan melyik időszakból származik, továbbá azt sem, hogy történtek-e változtatások és jelenleg miként jár el ezekben a kérdésekben a vállalat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások