Portálokkal kötnék össze a városokat

Portálokkal kötnék össze a városokat

2021. június 9. 12:33, Szerda
Az első rendszer Vilnius és Lublin között működik.

A litván főváros főpályaudvarának előterében szerelték fel az első olyan különleges kommunikációs portált, amelynek a segítségével a helyszínen élők valós idejű kapcsolaton keresztül átnézhetnek a Lublinban felállított hasonló portálba és láthatják az ott lévő személyeket, sőt, még interakcióba is léphetnek velük. A kommunikáció visszafelé is ugyanígy működik. A megoldás alapját olyan kamerák jelentik, amelyek élő stream-közvetítést kínálnak.

A Go Vilnius nevű turisztikai szervezet tájékoztatása alapján a PORTAL nevű projekt célja a vizuális és interaktív hidak létrehozása a különböző európai és más városok között, az eltérő kultúrákba tartozó emberek összehozása és az egység jelentésének az újragondolása. A készítők a fejlesztéssel elsősorban a koronavírus-járvány hatásaira, ezen belül is a korlátozott utazási szabadságra próbálták meg felhívni a figyelmet.

A közeljövőben várhatóan két további portált szerelnek fel, az egyik Vilniust és Reykjavíkot, míg a másik a litván fővárost és Londont köti majd össze hasonló valós idejű kapcsolaton keresztül. A Vilniusban kiépített rendszer kiépítése öt esztendőn át tartott, a munkát a VILNIUS TECH LinkMenu fabrikas nevű kreativitás és innovációs központjának a mérnökei végezték, s az már most biztos, hogy a fejlesztés nem csupán hatékony, hanem óriási érdeklődésre is számot tart.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások