Két év múlva lesz az első helyen a DDR5

Két év múlva lesz az első helyen a DDR5

2021. június 19. 00:26, Szombat
2023 lesz a fontos fordulópont, addigra minden területen előtérbe kerül az új memória.

Az Intel és az AMD új, idén vagy jövőre várható fejlesztései kapcsán már írtunk az új szabvány, a DDR5 támogatásáról, ez a jelek szerint fokozatosan terjed majd el, ahogy azt megszokhattuk. Egy friss előrejelzésben most azt vetítik előre, hogy nagyjából 2 évet vesz majd igénybe a váltás, ezt követően a jelenleg használt generáció lassan eltűnik.

A francia illetőségű Yolle Developpement a napokban tette közzé saját részletes anyagát, amelyben a memóriapiac jelenlegi helyzetére, valamint a várható változásokra térnek ki. Ebben arról olvashatunk, hogy a DDR4 és a DDR5 közötti nagy váltás nagyjából két évet vesz majd igénybe, amíg ugyanis az új szabvány idén még alig lesz jelen a piacon, addig jövőre ennek aránya nagyjából 25 százalékot érhet el, két év múlva pedig 50 százalék felett lesz az eredmény, vagyis az újonnan értékesített termékek több, mint fele az új generációt képviseli majd. Ez nyilván azt jelenti, hogy az asztali PC-k mellett a különböző hordozható eszközök, valamint a laptopok is átveszik a technológiát, így a generációváltás viszonylag gyorsan lezajlik majd.

A DDR5 több előnnyel érkezik a piacra, ezek között első helyen említik a durván kétszeresre növekvő sávszélességet, valamint a nagyobb sűrűség által lehetővé tett magasabb kapacitást, amely a DIMM-modulok számainak növekedésében lesz majd jól látható. Az üzemeléshez szükséges feszültség ezzel egy időben mérséklődik, de megjelenik az ECC támogatása is, bár az új memóriákból mindkét változat kapható lesz, vagyis az adatátvitel védelmét garantáló szabvány nem mindenhol, nem minden esetben lesz jelen. A folyamat a 2024 és 2026 közötti időszakban zárul majd le, ez utóbbi évben már alig 5 százalék körül lesz a DDR4 aránya, ezzel tehát egy újabb generációváltás megy majd végbe, bár a piacon még a DDR3 is jelen lesz, bár alig érzékelhető arányban.

A kiemelkedően erős kereslet velünk marad, ennek köszönhetően a DRAM-piac teljes értéke elérheti majd a 120 milliárd dollárt, míg a NAND kapcsán ez 68 milliárd dollár lesz – 2026-ra az összesített érték 200 milliárd dollár fölé emelkedhet.

Listázás a fórumban