Rossz a hangulat - a belépés megtagadva

Rossz a hangulat - a belépés megtagadva

2021. június 19. 00:27, Szombat
A Canon megoldása nem engedi be a helyiségekbe azokat, akik nem mosolyognak.

A Financial Times és a The Verge számolt be arról, hogy a cég Canon Information Technology nevű leányvállalatának a munkatársai egy olyan kamerát fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencián alapul és annak alapján engedi be a helyiségekbe a dolgozókat, hogy azoknak milyen a hangulatuk. Akinek jó és mosolyog, az beléphet az adott ajtón, míg akinek rossz, az nem.

A rendszert a Canon kínai irodáiban lévő konferenciatermek ajtóinál alkalmazzák. A feladata nem az alkalmazottak életének pokollá tétele, hanem a moráljuk növelése, hogy ne rontsák el a többi dolgozó kedvét. A megoldást a gyártó már egy évvel ezelőtt bemutatta, viszont eddig semmilyen információ nem jelent meg arról. Most a Financial Times példaként említette azzal kapcsolatban, hogy a vállalatok kamerák és algoritmusok segítségével nem csupán ellenőrzik a munkatársaikat, hanem igyekeznek ilyen módon optimalizálni a teljesítményüket is.

Nick Srnicek, a King's College London kutatója kijelentette, hogy a munkavállalókat nem fogják felváltani az algoritmusok és a mesterséges intelligencia. A technológiák növelik a gépekkel együtt dolgozó emberek tempóját, nem pedig fordítva, ahogyan az az ipari forradalom idején, a 18. században történt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban