Leállt a Hubble számítógépe

Leállt a Hubble számítógépe

2021. június 23. 22:02, Szerda
A NASA már háromszor próbálta meg újraindítani az egységet, a munkálatok folytatódnak.

A Hubble-űrteleszkóp sokszor szerepelt már beszámolóinkban, tavaly arról írtunk, hogy a laikusok által is jól ismert eszköz immár 30 éve figyeli az Univerzumot. A fontos fejlesztés többször szorult már javításra, most pedig igencsak meggyűlt vele a NASA baja, hiszen többször voltak kénytelenek elhalasztani a leállt komponens újraindítását.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a tudományos megfigyeléseket végző műszerek irányítását végző számítógéppel akadtak gondok, eredetileg még június 13-án. Tekintettel arra, hogy egy igencsak fontos elemről van szó, a szakemberek szinte azonnal megpróbálták újraindítani azt, ez azonban nem sikerült, múlt csütörtökön ismét próbát tettek, akkor azonban szintén kudarccal zárult az erőfeszítés. Akkor még úgy tűnt, hogy egy erősen degradálódó memóriaegység okozta a problémákat, a második kísérletet követő további vizsgálódás során azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a memóriahibák pusztán egy újabb tünetet jelentenek, vagyis valamelyik másik komponens felelős a gondokért.

A június 22-i helyzet alapján mindössze annyit tudtak közölni az érdeklődőkkel, hogy folytatják a megfigyelést, mielőtt megkísérlik a másodlagos egység beindítását. Ennek érdekében a központban végigfutottak a szükséges teszteken, valamint a procedúra főbb lépésein, időközben azonban azt is megpróbálták kideríteni, hogy az eredetileg a nyolcvanas években épített számítógép miért állt le. Némi akadályt jelent, hogy a másodlagos egységet annak beüzemelése, vagyis 2009 óta nem kapcsolták be, ezt megelőzően viszont a felszínen hosszas tesztelésen ment keresztül az egység, hogy elkerüljék a kisebb-nagyobb problémákat.

Az elkövetkező néhány napban további tesztekre kerül sor, ennek során megpróbálják azonosítani az elkövetőt, majd pedig kiküszöbölni a problémát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások