Alakul a Google hajlítható telefonja

Alakul a Google hajlítható telefonja

2021. július 1. 10:29, Csütörtök
Az év végén futhat be a készülék, amelynek főbb részletei már kiszivárogtak.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy befutott az Android 12 második bétája, többek között ennek kapcsán jelentek meg hírek, miszerint a kódban már említést tesznek a cég saját hajlítható okostelefonjáról. Külsős értesülésekből sincs hiány, ezekből gyakorlatilag már összeállt a kép.

A hónap elején egy rövid bejegyzésben olvashattunk arról, hogy valószínűleg az év végén jelenik meg a készülék, eközben azonban a hardveres részletekről is folyamatosan érkeztek a különböző hírek. A Pixel Fold (a pontos hivatalos nevet még nyilván nem ismerjük) már 2019-ben felbukkant a szaksajtóban, tavaly áprilisban egy szabadalmi kérelem is megerősítette a tervek létezését, a jelek szerint azonban leginkább a Pixel 5 kialakítására alapozna a telefon, amelyről eközben képek és videó is napvilágot látott. A 7,6 hüvelykes OLED-kijelzőt a Samsung szállítaná le, ezt itt is félbehajthatjuk majd, hogy egy külső, jóval kisebb (és egyben kényelmesebb kezelést biztosító) panelre támaszkodjunk a mindennapokban.


A szoftveres oldalon természetesen már a megjelenés pillanatában az Android 12 futna, amelyet külön optimalizálnának a hajlítható készülékekre, a multitaszk-funkciókat helyezve a középpontba. Példaként említik meg ezzel kapcsolatban a Samsung Galaxy Fold 2 megoldását, amelynek kihajtott kijelzőjén egyszerre akár 3 app is megjelenhet (legalábbis a split-screen módban), valószínűleg ezt a példát követik majd a Google mérnökei is. A szoftver maga eközben a biztonság, a megfelelő adatkezelés, valamint az egyedire szabás terén is előrelépést hozna magával, ahogy azt korábbi beszámolónkban mi is jeleztük.

Ahogy említettük, a hivatalos megjelenés az év végén esedékes, az ár terén szintén a Samsung hajlítható fejlesztései lesznek a fő riválisok, ez ugyanis valahol 1500 és 2000 dollár között lesz majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások