Kritikus a kripto­valutákkal szemben az amerikai jegybank alelnöke

Kritikus a kripto­valutákkal szemben az amerikai jegybank alelnöke

2021. július 1. 06:23, Csütörtök
A pénzügyi vezető ugyanakkor nem minden virtuális fizetőeszközt támadott.

Randal Quarles, az Amerikai Egyesült Államok Központi Jegybankjának (Federal Reserved Bank - FED) alelnöke mindenkit óva intett attól, hogy túlzottan nagy lelkesedéssel közelítsen a digitális pénzek kérdéséhez. Vélekedése szerint az USA-ban több évszázadon keresztül nagyon lelkesen fogadták az emberek az új dolgokat és azok többnyire előnyösek is voltak a számukra. De pont az vezetett sokszor problémákhoz, a kritikus gondolkodás félretételéhez és divatjelenségekhez, hogy a tengerentúliak hajlamosak a túlzásokra és félnek attól, hogy ha nem cselekszenek, akkor elmulasztanak valamit. Éppen ezért van szükség a kriptovaluták átfogó, gondos és kritikus elemzésére is.

A szakember hozzátette, hogy a digitális jegybanki fizetőeszközök és azok alkalmazása komoly kockázatokat hordozhatnak magukban. Kiemelte a stablecoin és a non-stablecoin digitális pénzek közötti különbségtételt. Az előbbiek olyan megoldások, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások. A non-stablecoin fizetőeszközök esetében ez a biztonság és a stabilitás nincs jelen. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a stablecoin pénzek valóban stabilak, akkor a FED támogatni fogja azok alkalmazását és akkor egy szabályozott digitális valuta kiegészítheti, sőt, ki is bővítheti az aktuális fizetési rendszert.

Quarles a non-stablecoin digitális fizetőeszközökkel - például a bitcoinnal - szemben viszont rendkívül szkeptikus és megállapította, hogy azoknak semmilyen belső értékük nincs. A látszólagos értéküket kizárólag egy mesterséges őrület tartja fenn, ezért vannak az árfolyamokban hatalmas kilengések. Az ilyen digitális pénzek nem alkalmasak a mindennapi használatra fizetőeszközként és még kevésbé lennének alkalmasak digitális központi jegybanki pénznek. A bitcoin és a hasonló megoldások ezért kockázatos és spekulatív befektetések fognak maradni, s nem lesznek forradalmi változást hozó valuták.

Listázás a fórumban