Augusztusban indulhat a Starlink

Augusztusban indulhat a Starlink

2021. július 1. 15:43, Csütörtök
Jól halad Elon Musk műholdas internet-projektje, de a csillagászok korántsem örülnek neki.

Elon Musk a Mobil Világkongresszusra (MWC) online bejelentkezve beszélt a program részleteiről. Az üzletember elmondta, hogy összesen 30 milliárd amerikai dollárt akar befektetni a Starlinkbe és az legkésőbb augusztusban indulhat el. A műholdas internetelérést kínáló projekt jelenleg már 11 államban érhető el, többek között Európában is zajlanak bétatesztek, de az ajánlat csak korlátozott. A cég eddig kereken 1800 műholdat juttatott fel a világűrbe.

Musk most közölte, hogy arra számít, hogy a Starlink akkor lesz nyereséges, ha már sikerült legalább 5-10 milliárd amerikai dollárt beruházni abba. Az elképzelés az, hogy akár 42 000 műholdat is felbocsátanak, amelyeket azonban az alacsony pályájuk miatt 5-7 évente le kell majd cserélni. Ez magyarázza a 20-30 milliárd amerikai dolláros beruházási összeget. A Starlink az első év során 500 000 magán ügyfelet akar szerezni, akiknek havonta 100 dollárt kell majd fizetniük az előfizetésért és 500 dollárt a műholdas kapcsolatot biztosító kódért. Az antennák és a kódok árát később 250-300 dollárra csökkentenék.

Musk bejelentette továbbá, hogy két távközlési konszernnel már szerződést kötöttek, de emellett más szolgáltatókkal is tárgyalásokat folytatnak. A műholdas ajánlat teljes mértékben kiegészítheti az 5G- és az optikai kábeles előfizetéseket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások