Súlyosbodik a chiphiány

Súlyosbodik a chiphiány

2021. július 6. 22:53, Kedd
A szerverek terén romlik a helyzet, egyik gyártó sem tud elég chipet leszállítani.

A globális készlethiány kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy lassan csökkennek a GPU-árak, viszont még hosszú hónapokra lesz szükség a helyzet normalizálódásához. Egy friss jelentés most jóval negatívabb képet tár elénk, legalábbis a szerverek piacán.

A DigiTimes szokásához híven ezúttal is számukra hazai, viszonylag könnyen elérhető iparági forrásokra hivatkozva ír arról, hogy gyakorlatilag egyik nagyobb tajvani szervergyártó sem áll jól ezen a téren. A terület jól ismert szereplői, így az Inventec, a Mitac Computing és a Wiwynn, együttesen amiatt panaszkodnak, hogy az Intel és az AMD nem tud számukra elegendő szerverchipet leszállítani, annak ellenére, hogy mindkét gyártó igyekszik nagyobb hangsúlyt helyezni ezen típusokra, hiszen ez nagyobb tiszta profitot eredményez számukra. Dacára tehát annak, hogy a profitmarzs ezen fejlesztések esetében jóval magasabb annál, mint amit a fogyasztói szegmensben megjelenő chipeknél megszokhattunk, az alkatrészhiány megakadályozza a meglévő megrendelések gyors kielégítését, mi több, egyes kritikus komponensek esetében a várakozási idő már 52 és 70 hét között van.

Az ilyen komplex chipek előállításához nagyjából 3 hónapra van szükség, ezt követi a tesztelés, majd pedig a csomagolás és a leszállítás, ami nyilván további időt vesz igénybe. Sem az Inventec, sem pedig a Mitac nem tudja kielégíteni a megrendelői igényeket, ez utóbbi esetében állítólag 20-30 százalékot kénytelenek tovább halasztgatni, míg a többek között a Facebook számára úgynevezett rack szervereket leszállító Wiwynn a szükséges switchek hiánya miatt küszködik hasonló problémákkal, ezen a téren pedig idén már nem is várnak érzékelhető javulást. Ahogy arról korábban írtunk, nagyjából az év végére, illetve 2022 első negyedévére mérséklődhet a hiány, erről azonban nincs mindenki meggyőződve.

A kevésbé optimista vélemények szerint a hiány jövőre is velünk marad, ami a fent említett, olykor 70 hetes csúszás miatt valószínűnek tűnik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások