Algoritmus segíti a szerver­kapacitások elosztását

Algoritmus segíti a szerver­kapacitások elosztását

2021. július 15. 08:52, Csütörtök
Az új módszernek számos előnye van.

A Koppenhágai Egyetem kutatói egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely jelentős mértékben csökkentheti a világszerte működő szerverek energiaéhségét és ezáltal komoly mértékben hozzájárulhat a klímavédelemhez. Mindezt az aktuálisan elérhető szerverkapacitások újraelosztása teszi lehetővé. Azokat ugyanis nem az eddigi módon, egyenlőtlenül osztják el, mert az túlterhelésekhez, hosszabb oldalbetöltési időkhöz és magasabb fogyasztáshoz vezet, hanem automatikusan és úgy, hogy a lehető legjobban legyenek kiaknázva.

Mikkel Thorup, az egyetem professzora kijelentette, hogy az általuk megalkotott algoritmus megoldja a szerverek túlterheléséhez leggyakrabban vezető problémákat. A szakemberek egy korábbi projekt tapasztalatait használták fel, amelynél szintén a szerverkapacitások hatékonyabb elosztásával foglalkoztak. Az újabb algoritmussal komoly javulás érhető el és a legnagyobb mértékben képes lecsökkenteni az erőforrás-pocsékolás problémáját.

Thorup rámutatott, hogy napjainkban a leggyakoribb problémák egyike az, amikor az egyes szerverek válnak túlterheltté, mert például az emberek egy bizonyos Netflix- vagy Vimeo-filmet akarnak megnézni. Ilyenkor a rendszernek a klienseket nagyon sokszor kell ide-oda irányítgatni azért, hogy egyensúlyt találjon az egyes gépek között. Az ezzel kapcsolatos matematikai számítások nagyon bonyolultak és nagyon sok energiát emésztenek fel. Az új algoritmussal a kliensektől érkező megkereséseket az összes szerver között és egyenlő mértékben osztják el. Ezáltal az ide-oda tologatást a szükséges minimumra lehet csökkenteni, és így biztosítható, hogy egyetlen szerver sem lesz tíz százaléknál jobban leterhelve, mint a többi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások