Steve Wozniak támogatja a javítás jogát

Steve Wozniak támogatja a javítás jogát

2021. július 12. 21:56, Hétfő
A menedzser rámutatott, hogy egykor az Apple is nyitott vállalat volt.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója a videoüzenetében kifejtette, hogy támogatja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bevezessék a javítás jogát, amelynek a segítségével a felhasználók bizonyos esetekben kijavíthatják vagy bővíthetik a különböző készülékeiket. A menedzser hangsúlyozta, hogy mindig teljesen szolidáris volt az elképzelés iránt és azt gondolja, hogy az ötlet mögött álló emberek a megfelelő dolgot teszik.

A felvétellel Wozniak Louis Rossmann aktivista kérdésére válaszolt. Az Apple társalapítója felelevenítette a fiatal mérnökként szerzett tapasztalatait és azt, hogy a nyílt forráskódú technológia meghatározó szerepet játszott abban, hogy mérnökként fejlődni tudott. A menedzser hozzátette, hogy ma nem lenne Apple, ha akkor ők nem egy nagyon nyitott technológiai világban nőttek volna fel.


Wozniak leszögezte, hogy a saját javítás a műszaki emberek belső motivációja és öröme azzal kapcsolatban, hogy miként lehet jó szoftvereket készíteni és hardvereket fejleszteni. Ez a dolog nagyon motiváló a kreatív személyeknek. Ő is így nőtt fel, és az, hogy lehetősége volt egyes eszközök megjavítására, lehetővé tette a számára, hogy úgy módosítsa egy televízió antennabemenetét, hogy a világnak megmutathatta a személyi számítógép jövőjét, amely egy billentyűzettel ellátott tévé volt.

A szakember példaként említette az Apple II-t, amelyet az építési tervekkel együtt szállítottak ki a vásárlóknak. A termék maximálisan módosítható és bővíthető volt, s az egyetlen nyereségforrásuk volt az első tíz évben. Akkoriban számos olyan olyan dolog volt, amelyek annyira nyitottak voltak, hogy bárki részt vehetett a fejlesztésekben.

Az Apple társalapítója a videóban arról is elmondta a véleményét, hogy a mai elektromos termékeket már miért nem tudja senki sem otthon megjavítani. Úgy vélte, hogy a gyártók szándékosan megakadályozzák ezt, mert hatalmuk és ellenőrzésük kell, hogy legyen minden felett. Azonban ideje végre változtatni ezen és a megfelelő dolgokat tenni.

A kaliforniai óriáscég 2017 júniusában jelezte, hogy nyit a szervizek felé, amelyek megkaphatták például az eltört iPhone-kijelzők javítására szolgáló különleges gépeket. Tavaly februárban kiszivárogtak olyan szerződések, amelyekből kiderült, hogy a független szervizeknek valójában milyen feltételek mellett kell dolgozniuk. A követelmények - különösen a kisebb vállalkozások számára - nehezen teljesíthetők.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások