Musk: az űrszemét ellen is jó lesz a Starship

Musk: az űrszemét ellen is jó lesz a Starship

2021. július 16. 08:58, Péntek
A méretes rakéta segítségével akár az űrszemét egy részét is eltávolíthatjuk majd.

A SpaceX háza táján bőven van miről írni, hiszen Elon Musk cége egyszerre több párhuzamos projektet futtat, ezek pedig minden héten szerepelnek a beszámolókban. A Starlink például a hírek szerint szeptembertől világszerte elérhető lesz, a Holdra pedig a NASA is az ő segítségükkel térne vissza, amely nyilván a Starship révén valósulna meg. Ez utóbbit azonban egy további célra is felhasználnák, legalábbis a jelenlegi elképzelés szerint.

Musk a napokban ismét egy rövid Twitter-bejegyzésben válaszolt egy külsős kérdésre, amely már az űrszemét problematikájára vonatkozik. Ebben megerősítette, hogy a Starship akár a körülöttünk keringő szemét egy részének eltávolítására is alkalmas lesz, hiszen ezen a téren nagyon jól jön a méretes raktér szintén nagyobb, körülbelül 9 méteres nyílása, ez ugyanis nemcsak a rakomány kibocsátására szolgál, hanem egy ezzel ellentétes mozgás (manőver) is lebonyolítására is, vagyis a hatalmas rakétával ide-oda repkedhetnénk, a megfelelő időpontban és helyszínen kinyitva annak „ajtaját”, befogadva a célpontként kijelölt űrszemetet, annak darabjait, majd pedig egy másik területre mozoghatunk át, útközben eldöntve, hogy mit is kezdünk az így elfogott szeméttel.

A cég részéről nem először beszélnek erről, tavaly októberben például Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke a Time magazin kérdésére válaszolva fejtette ki, hogy a Starship rakétáját egyéb hasonló eszközök „felzabálására” alkalmazhatnánk, ami nyilván nem lesz könnyű feladat, de jelen pillanatban mindez megvalósíthatónak tűnik. Tekintettel arra, hogy napjainkban az amerikai védelmi minisztérium Space Surveillance Network néven futó rendszerében több mint 27 ezer kisebb-nagyobb darabot tartanak nyilván, bőven van miből válogatni, a probléma pedig idővel még fontosabbá válik majd, hiszen ez a további fellövéseket, azok lebonyolítását is komoly mértékben befolyásolhatja – akár meg is gátolhatja.

Arról még nem esett szó, hogy mikor (és mennyiben) használnák fel a rakétát erre a célra, itt először nyilván az elsődleges feladatokat kell megvalósítani, elérve a Holdat, majd pedig a Marsot.

Listázás a fórumban