Akár alvás közben is áramot termel egy új tapasz

Akár alvás közben is áramot termel egy új tapasz

2021. július 20. 23:17, Kedd
A megoldás az emberi izzadságot hasznosítja.

A San Diegó-i Kalifornia Egyetem (UCSD) kutatói egy olyan áramtermelő tapaszt fejlesztettek ki, amelyet az ujjbegy köré kell elhelyezni. Az eszköz akkor is termeli az áramot, ha valaki éppen alszik. Mindezt olyan enzimek teszik lehetővé, amelyek a tapaszba vannak integrálva és a szervezet által állandóan előállított izzadságból termelik elektrokémiai úton az áramot. Az ujjbegyeken megjelenő izzadság normális esetben gyorsan elpárolog, de itt összegyűjtik és energiatermelésre használják fel.

A megoldásba integrált piezoelektromos kristály szintén áramot állít elő, ha az érintett ujjbegy leüti egy notebook billentyűjét vagy kattintást végez egy egérrel. A termelt áramot egy nagy teljesítményű kondenzátorban tárolják és igény esetén elegendő egy kis méretű képernyő vagy egy mobiltelefon működtetésére.

Egy személy alvás közben már tesztelte a fejlesztést és a kondenzátorban tíz óra után 400 millijoule gyűlt össze. Ez elegendő egy elektronikus karóra 24 órán át való működtetésére. Egy másik kísérlet során pedig egy órán át sikerült működtetni egy számítógépet. A billentyűk lenyomásából és az egér használatából 30 milijoule jött össze. Amennyiben minden ujjat tapasszal látnának el, akkor a termelt energia akár tízszer nagyobb is lehet.

Joseph Wang, az egyetem professzora kifejtette, hogy az ujjbegyen megjelenő izzadság miatt, amely természetesen módon van jelen és független attól, hogy ki hol van vagy mit tesz, a technológia nettó energianyereséget kínál. Lu Yin, Wang doktorandusza hozzátette, hogy ha valaki fut, akkor több száz joule-t fektet be azért, hogy néhány millijoule áramot termeljen. Abban az esetben az energiatermelése negatív. Az új tapasz fontos lépés ahhoz, hogy viselhető elektronikus eszközöket lehessen alkotni és azok praktikusabban, kényelemesebben és könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Listázás a fórumban