A GlobalFoundries van az Intel célkeresztjében

A GlobalFoundries van az Intel célkeresztjében

2021. július 17. 15:03, Szombat
Komoly felvásárlásra kerülhet sor, ezzel az Intel alaposan kibővítheti kapacitását.

Az Intel kapcsán nemrég arról írtunk, hogy a cég gyengébb chipeket vonultat vissza, eközben azonban gőzerővel dolgoznak saját belső útitervükön, amely a gyártókapacitás és a beszállítói csatornák kibővítését célozza meg. A hírek szerint most egy felvásárlással készülnek, amellyel a nagy rivális egykori gyártórészlegét szereznék meg.

A Wall Street Journal saját értesülésre hivatkozva számolt be a napokban arról, hogy az Intel és a GlobalFoundries vezetése között már javában zajlanak a tárgyalások, amelyek ez utóbbi cég felvásárlását eredményezhetik. Végső döntés a jelek szerint még nincs, viszont úgy tűnik, hogy az Intel szeretné megszerezni az AMD egykori részlegét, amely az utóbbi években önálló vállalatként tevékenykedett a piacon. Nem véletlen, hogy egy ilyen komoly lépéssel bővítenék ki a saját kapacitást, hiszen az Intel az utóbbi időben kissé lemaradt a gyártástechnológia terén, a jelenlegi helyzetben pedig szinte mindenki kénytelen a TSMC-re támaszkodni, ez pedig a tajvani gyártó jelentős túlterhelését eredményezte, ami senkinek nem jó.

Az IDM 2.0 névre keresztelt stratégia részét képezheti tehát a GlobalFoundries megszerzése, amelyet több mint 10 évvel ezelőtt adott el az AMD, dacára annak, hogy a már-már legendás egykori cégvezető, Jerry Sanders, annak idején arról beszélt, hogy az „igazi férfiaknak” saját gyártósora van – és még csak meg sem kövezték ezért a kijelentésért a különböző jogvédő csoportok. Érdemes azt is megjegyezni, hogy amennyiben az Intel valóban megszerzi a cég feletti irányítást, ez nyilván nem jelenti azt, hogy az AMD elveszti saját beszállítóját, hiszen ők nemrég, még idén májusban írtak alá egy friss megállapodást arról, hogy a cég 2024-ig összesen 1,6 milliárd dollár értékben szállít majd le szilíciumostyákat nekik.

A GlobalFoundries jelen pillanatban az Abu-Dzabi városához köthető Mubala Investment tulajdonában van, még nem tudni, hogy mikor zárulnak le az egyeztetések.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások