Mindent visznek a 6 hüvelykes telefonok

Mindent visznek a 6 hüvelykes telefonok

2021. július 19. 17:55, Hétfő
Idén már ez a méret számít alapnak, legalábbis az OLED-panellel ellátott készülékeknél.

A hordozható kütyük piacán az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az OLED-technológia, ezzel kapcsolatban nemrég arról írtunk, hogy már az új Nintendo Switch is ilyen kijelzőt kapott. Most az okostelefonok kapcsán jelent meg egy részletes felmérés, amely szintén ezen kijelzők népszerűségét, valamint a gyártók által választott, ideálisnak tűnő méreteket sorolja fel.

A UBI Research tette közzé a napokban saját anyagát, amelyben az idén piacra dobott okostelefonokra koncentrálnak. Ebben megállapítják, hogy január és június között, vagyis az első naptári félévben, a különböző gyártók összesen 122 eltérő, OLED-kijelzővel ellátott típust dobtak piacra, ezek túlnyomó része, egészen pontosan 97,5 százaléka, pedig 6 hüvelyk körüli mérettel jelent meg. Jól látszik, hogy a cégek ezt tartják megfelelőnek, hiszen 2018-ban a 6 hüvelykes és még nagyobb készülékek aránya (az OLED-szegmensben) még „csak” 78 százalék volt, mostanra pedig az egyéb kategóriák szinte teljesen kiszorultak erről a területről. 5 és 8 hüvelykes megoldások alig jelentek meg, 7 hüvelykesre pedig idén még nem is akadt példa.

A legkisebb új példány idén az Asus ZenFone 8 volt a maga 5 hüvelyk körüli paneljével, míg a legnagyobbak között a 8 hüvelykes felületet kínáló hajlítható típusok, így a Xiaomi Mi Mix Fold és a Huawei Mate X2 érdemel említést. Az összesen 122 eltérő típusból 6 jelent meg kifejezetten vékony kávával, 13 felső bevágást hordoz, míg 103 már apró előlapi lyukkal rajtolt el – előlapi fizikai Home-gomb ezen OLED-telefonok egyikén sem kapott helyet. A készülékek nagyjából fele kínál 400 és 500 ppi közötti pixelsűrűséget, további 10 példány ezen intervallum felett, 28 pedig alatta helyezkedik el. A telefonok 84,4 százaléka esetében a teljes előlap 80-90 százalékát teszi ki maga a kijelző, a 90 százalék feletti arányt csak ezen kütyük 14 százaléka érte el.

Jövőre várhatóan tovább növekednek majd a méretek, itt bőven számíthatunk 6 hüvelyk feletti megoldásokra.

Listázás a fórumban