Jövőre jön csak a Valve konzolja

Jövőre jön csak a Valve konzolja

2021. július 21. 10:08, Szerda
A háttértároló viszont cserélhető lesz, bár ezt a cég maga szeretné elvégezni.

A napokban mi is beszámoltunk a Valve hivatalos bejelentéséről, amelyben már ismertettük a főbb hardveres részleteket, valamint az előjegyzés július 16-i megindulását. Azóta a Steam Deck teljes specifikációja ismertté vált, a felhasználók pedig egy további opciót is felfedeztek.

A közleményt követő külsős jelentésekben azt emelik ki, hogy a kézikonzol az AMD Zen 2 architektúrájára épülő chipen alapul, amely 4 magot, 8 szálat, valamint 3,4 GHz-es órajelet kínál nekünk, egy RDNA 2 grafikus vezérlő társaságában. Ehhez 16 GB RAM, egy legfeljebb 512 GB-os PCIe SSD, valamint egy kereken 7 hüvelykes LCD-kijelző csatlakozik, ez utóbbi a 60 Hz-es frissítési rátát és az 1280 x 800 pixel felbontást nyújtja. A listán emellett a Bluetooth 5.0, a dual-band WiFi, sztereó hangszórók, illetve a hagyományos jack-dugó szerepel még, de azt is érdemes megemlíteni, hogy a 40 wattórás akkumulátor 2 és 8 óra közötti üzemidőt biztosít. A dokkoló révén egyszerre játszhatunk és tölthetjük a készüléket, ez utóbbi egy USB-A 3.1, két USB-A 2.0, Ethernet-, DisplayPort 1.4, valamint HDMI 2.0 csatlakozót kínál.

A szoftveres oldalon a SteamOS újratervezett változata fut, ezt kifejezetten a konzolra optimalizálták. A Proton névre hallgató kompatibilitási réteg jelenléte révén a játékok portolására sincs szükség, ez a Wine egy forkjára épül, vagyis a Windows-játékok támogatása is többé-kevésbé megoldott lesz. Néhány felhasználó eközben azt is felfedezte, hogy a konzolon belül a háttértárolók csatlakozását az M.2 2230 szabvánnyal oldották meg, vagyis a későbbi csere viszonylag egyszerűen megoldható lesz. Ezt a Valve nem sokkal később megerősítette, ugyanis a hivatalos specifikációt a fenti információval egészítették ki, viszont arra kérik a vásárlókat, hogy ezt ne otthon végezzék el – ennek pontos okát egyelőre nem árulták el.

A hivatalos megjelenés a jövő év első negyedében esedékes, az ár a tároló méretétől függően sorrendben 419, 549, illetve 679 euró, bár a drágább változatok néhány további kiegészítőt is tartalmaznak.

Listázás a fórumban