Megbüntették Hollandiában a TikTokot

Megbüntették Hollandiában a TikTokot

2021. július 25. 11:56, Vasárnap
A cég nem ért egyet a lépéssel.

A Holland Adatvédelmi Hivatal (Autoriteit Persoonsgegevens) 750 000 euróra büntette meg a TikTokot. A döntés indoklás alapján a szolgáltató megsértette a gyermekek személyes adatainak bizalmas kezelésével kapcsolatos előírásokat. Az adatvédelmi információk az alkalmazás telepítésekor kizárólag angol nyelven voltak elérhetők és ezért azokat sok gyerek nem értette.

A hivatal közölte, hogy egyértelműen megvalósult a hatályos holland adatvédelmi törvény megsértése. A jogszabály kimondja, hogy a felhasználóknak mindig tudniuk kell, hogy mi történik a személyes adataikkal. A TikTok programja azonban nem közölt elegendő információt arról, hogy miként gyűjtik ezeket az adatokat és miként hasznosítják azokat.

A szolgáltató fellebbezett a döntés ellen és az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az adatvédelmi nyilatkozata és annak a fiatalabb felhasználóknak szóló rövidebb változata már tavaly július óta elérhetők holland nyelven is. Az Autoriteit Persoonsgegevens pedig korábban elfogadta ezt a megoldást.

Hollandiában egyébként3,5 millióan telepítették fel a mobilkészülékeikre a TikTok szoftverét. Februárban az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) keresetet nyújtott be az Európai Bizottsághoz és a nemzeti fogyasztóvédelmi hivatalok hálózatához a TikTokkal kapcsolatban, s a dokumentumban arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az álláspontja alapján a cég nem védi kellően a videók használata közben a gyermekek jogait. Márciusban a TikTok jelezte, hogy a jövőben megpróbálja elkerülni a működésével kapcsolatos kritikákat és ezért Európában kilenc tudományos és civil tanácsadót von be azért, hogy a szolgáltatás a kiskorúak számára biztonságos hellyé váljon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások