Erősítenék a javítás jogát az USA-ban

Erősítenék a javítás jogát az USA-ban

2021. július 25. 21:43, Vasárnap
A jövőben nehezebb dolguk lesz azoknak a vállalatoknak, amelyek megtiltják az ügyfeleiknek a készülékeik javítását.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) tagjai egyhangúlag úgy határoztak, hogy a testület a jövőben fellép minden olyan illegális, javítást korlátozó lépés és gyakorlat ellen, amely megakadályozza, hogy a kisebb cégek, a munkavállalók, a felhasználók és az állami szervek a termékeiket saját maguk vagy egy független szerviz segítségével megjavítsák. A bizottság a javítást megnehezítő praktikákat a hatályos versenyhatósági jogszabályok megsértésének nevezte.

A testület egyúttal elfogadott egy alapelveket tartalmazó nyilatkozatot, amelyben többek között kiemelte, hogy a jövőben az eddiginél sokkal több erőforrást biztosít majd a javítás jogának megvalósításához és az illegális megoldások elleni küzdelemhez. Az FTC a jövőben kivizsgálja a jogellenes javítási korlátozásokat, amelyek megsértik például a Magnuson-Moss Warranty Act nevű jogszabályt és a Federal Trade Commission Act törvény 5. szakaszát.

A nagy gyártók egyértelműen gátolják a termékeik javítását, nemrég egy bizottsági tanúvallomás világított rá erre a gyakorlatra. Kyle Wiens, az iFixit nevű oldal vezetője a Productivity Commission mevű ausztrál bizottság előtt beszélt az általa tapasztalt dolgokról és azokról a módszerekről, amelyek segítségével a technológiai cégek gondoskodnak arról, hogy a különböző készülékeiket a felhasználók ne tudják megjavítani. A szakember a beszámolójában külön kiemelte az Apple-t, a Microsoftot és a Samsungot.


Az összeragasztott alkatrészek a legnagyobb gátjai a javításnak

Wiens közölte, hogy az Apple és a Samsung szerződésekkel gondoskodnak arról, hogy az emberek ne vásárolhassák meg olcsón az alkatrészeket. Az iFixit vezetője az egyik említett példájában a Samsung és a Varta viszonyát említette. A két fél között megkötött szerződés kifejezetten megtiltja a német akkumulátor- és elemgyártó számára, hogy végfelhasználóknak árusítsa a Galaxy Buds vezeték nélküli fülhallgatókba beépített akkumulátorokat,. Ezáltal az érdeklődők nem vásárolhatják meg közvetlenül a Vartától az alkatrészeket.

Egy másik példa szerint az Apple a MacBook Pro készülékeiben egy olyan töltöttségi szintet vezérlő chipet alkalmaz, amelyet úgy módosított, hogy csak egy másik ugyanolyan eszközre lehet kicserélni. A társaság egy újrahasznosítással foglalkozó kaliforniai vállalat bízott meg azzal, hogy semmisítse meg a pótalkatrészeket a 7 éves működési időtartamuk után. Vagyis a cég megtehetné, hogy értékesíti ezeket a termékeket, de inkább megsemmisíti azokat.

Wiens a Microsoft szemére azt vetette, hogy a Surface Laptop akkumulátorát úgy ragasztotta le, hogy azt nem lehet az energiatárolóban való károkozás nélkül eltávolítani. Az eszköz ezért is kapott az iFixit munkatársaitól nulla pontot a javítási lehetőségek kategóriában. Az ausztrál Productivity Commission egy kormányhivatal, amely ajánlásokat fogalmaz meg a gazdasági és a szabályozási döntésekkel kapcsolatban. Wiens véleményét egy nyilvános meghallgatás keretében kérdezték meg.

Legutóbb Steve Wozniak, az Apple társalapítója nyilatkozott a kérdésben és kifejtette, hogy támogatja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bevezessék a javítás jogát, amelynek a segítségével a felhasználók bizonyos esetekben kijavíthatják vagy bővíthetik a különböző készülékeiket. A menedzser hangsúlyozta, hogy mindig teljesen szolidáris volt az elképzelés iránt és azt gondolja, hogy az ötlet mögött álló emberek a megfelelő dolgot teszik. Wozniak egyúttal rámutatott, hogy egykor az Apple is nyitott társaság volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások