Köröket ver az RTX 3090 az AMD kártyáira

Köröket ver az RTX 3090 az AMD kártyáira

2021. augusztus 7. 09:55, Szombat
Legalábbis a játékosok által végrehajtott vásárlásoknál, a Steam szerint.

Az nVidia jelenlegi generációja nemrég bővült ki egy szerényebb párossal, ezzel a mostani család meglehetősen népessé vált. A pontos forgalmi adatokat ugyan nem ismerjük, a Steam felmérése viszont arra mutat rá, hogy a játékosok körében hatalmas a cég előnye, az AMD messze lemaradva követi csak őket.

A Steam oldalán minden hónapban szemügyre vehetjük a friss adatokat, legalábbis ami a játékosok által használt hardvert és szoftvert illeti. Ennek pontos részleteit a Valve soha nem közölte velünk, viszont a havi összegzés mindenképpen hasznos, hiszen a kriptobányászok által felhalmozott példányok nem kerülne bele ebbe a körbe, így némileg jobb képet kapunk arról, hogy az egyes generációkon belül miként alakul a két nagy rivális versenye. A friss típusok ugyan még nem jelennek meg a listában (ehhez ugyanis minimum 0,15 százalékos részesedésre van szükség), viszont a DirectX-verziókra lebontott felsorolás révén már betekinthetünk a jelenlegi viszonyokba, hiszen itt kizárólag az újabb fejlesztések bukkannak fel.

Ez utóbbi lista alapján a GeForce RTX 3090 egyedül megveri az AMD teljes jelenlegi generációját, ami alatt jelen pillanatban az RX 6700 XT, RX 6800, RX 6800 XT és RX 6900 XT kártyákat kell érteni – az érkezőben lévő RX 6600 XT értelemszerűen nem bukkanhat itt még fel. A két cég termékei közötti különbséget jól mutatja, hogy márciusban az RTX 30-sorozat 20-szor nagyobb részesedést tudott felmutatni, bár ez a különbség júliusra 11-re csökkent, elsősorban az RX 6700 XT megérkezésének köszönhetően, ez a típus ugyanis rögtön a legnépszerűbb családtaggá vált. A hatalmas különbség nem a teljesítmény, vagy éppen a kereskedelmi ár miatt jött létre, az AMD egyszerűen nagyobb hangsúlyt helyezett a konzolokra, emiatt a TSMC nem tudta kielégíteni a grafikus vezérlőkre vonatkozó igényeket, ami a Samsung gyártókapacitására építő nVidiának kedvezett.

A helyzet a következő generációval változhat, a jelek szerint ugyanis mindkét rivális a TSMC 5 nanométeres megoldására támaszkodna majd, amit a tajvani cég a most beígért bővítési program ellenére sem tud majd gondok nélkül megoldani.

Listázás a fórumban