Kényelmesen vezetnek az asztali Ryzen-chipek

Kényelmesen vezetnek az asztali Ryzen-chipek

2021. augusztus 12. 17:49, Csütörtök
Az eladások terén jóval népszerűbbek az AMD megoldásai, erre az Intel később válaszolhat.

A központi processzorok és grafikus vezérlők új generációjának bemutatkozását követően az eladások alakulása, a két-két rivális versenyének alakulása számít kiemelt témának, ezzel kapcsolatban a napokban már írtunk arról, hogy a GeForce RTX 3090 kiemelkedően népszerűnek számít. Most az asztali chipek szegmensében futottak be hasonló összefoglalók, amelyek az AMD komoly előnyét jelzik számunkra.

Miközben a Mercury Research az AMD piaci részesedésének újabb növekedéséről adott hírt (a cég egy év alatt 4-7 százalékponttal javított helyzetén, a szegmenstől függően), most két nagy amerikai portál toplistáin futunk végig, hogy jobban lássuk a jelenlegi (friss) generáció egymáshoz viszonyított pozícióit. Az Amazon tengerentúli oldalán például az első tízbe alig kerül be Intel-processzor, itt alig 1-2 típus jelenik meg a cég kínálatából. Az AMD oldalán viszont még elsőgenerációs Ryzen-chip is felbukkan a felsorolásban, ami valószínűleg (saját kategóriáján belüli) megfelelő teljesítményének köszönhető, míg az első ötben kizárólag ez utóbbi gyártó saját megoldásait láthatjuk. A jelek szerint az AMD mostani generációja abszolút nyerő, legalábbis azok körében, akik saját maguk állítják össze asztali konfigurációikat.

A másik nagy online forgalmazó, a Newegg., hivatalos toplistájában némileg eltérő helyzet tárul elénk, bár az Intel itt is alig rúg labdába, hiszen mindössze 2 megoldásuk szerepel az első tízben, legjobb eredményük pedig egy ötödik hely – ez persze minden nap változik, az aktuális forgalomtól függően, a fentiek alapján azonban az AMD előnye jelenleg teljesen egyértelmű. A Rocket Lake tehát az előzetes híreknek és várakozásoknak megfelelően nem igazán versenyképes, viszont az erőviszonyokon a 12. generációt képviselő Alder Lake változhat majd, többek között a maga hibrid megoldásaival.

Erre persze az AMD válaszol majd a Zen 4 architektúrával, amely némileg később fut majd be, ismét maximum 16 maggal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások