Amigás retró konzol van érkezőben

Amigás retró konzol van érkezőben

2021. augusztus 15. 13:19, Vasárnap
Reneszánszukat élik a nosztalgia-konzolok, most az Amiga 500 van soron.

Az elmúlt hónapokban egyre-másra adtunk hírt a különböző retró konzolokról, itt többek között az Atari neve is felbukkant, a nagy durranás elmaradása ellenére azonban nem csitul a láz, egy újabb jövevény van érkezőben, amely az egykori nagy rivális Amigát, annak nevét használná fel. Érdekes megoldást ismerhetünk meg, amely kellemes retró-élményt ígér.

Miközben egyesek a PowerPC-s Amiga és az AmigaOS életben tartásán dolgoznak, a Retro Games ehelyett a nosztalgiára helyezi a hangsúlyt, amit viszont ők nem emulátorokkal, hanem érdekes konzolok formájában igyekeznek megfelelő kivitelben a felhasználók elé letenni. Korábban a PC-korszakot tulajdonképpen megnyitó Commodore 64 volt terítéken, most pedig az Amiga 500 van soron, amely a nyolcvanas évek végén vezetett be egy új korszakot, a maga erősebb chipjével, látványvilágával, valamint kitűnő hangzásával. A cég állítása szerint a The A500 Mini egy teljesen licencelt formában nyújt megfelelő élményt, ez azonban nemcsak az Amiga 500-ra vonatkozik (annak OCS- és ECS-változataiban), hanem az Amiga 1200-ra is, amely már az AGA-chipsetre épült és 1992-ben komoly előrelépést jelentett.


A forma és a méret erősen hajaz az eredetire, ezzel már nem is igazán mini-kivitelt kapunk, ennél azonban fontosabb, hogy a 720p felbontás mellett a frissíthető firmware, a játékok kényelmes elmentése, a CRT-szűrő, a 25 beépített játék (lásd például Alien Breed 3D, Another World, ATR: All Terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon The Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director’s Cut, Zool: Ninja Of The 'Nth' Dimension), valamint az USB-kábel és a WHDLoad segítségével további alkotások viszonylag egyszerű betöltése, ennek lehetősége érdemel említést.

A fejlesztés a jövő év elején jelenik majd meg a piacon, ára 140 dollár lesz – az előrendelés az online forgalmazók révén több országban, így hazánkban is elérhető.

Listázás a fórumban