Új tintával válhat olcsóbbá a 3D-nyomtatás

Új tintával válhat olcsóbbá a 3D-nyomtatás

2021. augusztus 18. 17:57, Szerda
Emellett könnyebb lehet a különleges objektumok elkészítése.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói és a TNO nevű kutatási szervezet munkatársai egy olyan új tintát fejlesztettek ki, amely teljesen új szintre helyezheti a 3D-nyomtatást azáltal, hogy lehetővé teszi a színes objektumok készítését és az olcsóbbá a teljes nyomtatási folyamatot. Az ipar jelenleg is számos készülékbe, például televíziók, és okostelefonok kijelzőibe gyárt folyadékkristályokat, azonban az egészségügyi felügyeletre alkalmas szenzorokba és a dekoratív világítási megoldásokba integrálható folyadékkristályok költségokokból eddig nem voltak elkészíthetők. Az új, a Direct-Ink-Writing (DIW) eljárással előállított tintával azonban megváltozik ez a helyzet.

Jeroen Sol doktorandusz kiemelte, hogy a DIW egy olyan eljárás, amelynél a tintából rétegről rétegre építik fel a 3D-struktúrát. Erre az eddig megalkotott tintákkal nem volt lehetőség. Az új tinta és a DIW ötvözete lehetővé teszi az olyan különleges optikai struktúrák kinyomtatását, amelyekre például a kiterjesztett valóság szemüvegekhez van szükség.

Az új tinta jellemzője a magasabb fokú viszkozitás és az, hogy a korábbi tintáknál könnyebben állítható elő, dolgozható fel és olyan anyagokon alapul, amelyeket az Eindhoveni Műszaki Egyetem SFD kutatócsoportja fényvisszaverő rétegekhez fejlesztett ki. A tinta segítségével lehetővé vált például a természetesre hasonlító pillangószárnyak kinyomtatása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások