96 maggal jön az AMD új szerverchipje

96 maggal jön az AMD új szerverchipje

2021. augusztus 23. 07:57, Hétfő
A Zen 4 architektúra ezen képviselőinek több technikai részlete is kiszivárgott.

Az AMD nem is olyan régen mutatta be a Zen 3 architektúrát, annak első példányait, amelyek meglehetősen jól szerepelnek a piacon, ezekben a hónapokban azonban a fókusz már fokozatosan áthelyeződik a sorrendben következő generációra, amelynek egyes részleteit már korábban láthattuk. Legutóbb arról írtunk, hogy a Zen 4 16 magnál állna meg, ez azonban a felhasználói chipekre vonatkozik, míg a szerverek területére szánt példányokról most olvashatunk néhány érdekességet.

Augusztus első hetében a Gigabyte háza táján bukkant fel néhány dokumentum, köszönhetően azon hackereknek, akik eltulajdonították az anyagot. Ebben többek között már azt is megemlítették, hogy az új Epyc-család 128 magnál tetőzhet, most azonban egy másik, korábban több alkalommal megbízhatónak bizonyult kiszivárogtató közölt újabb részleteket saját Twitter-lapján, amelynek révén betekintést nyerünk a technikai adatokba. Ebből az derül ki, hogy 96 mag lesz a maximum a szerverek területén, ami még mindig szép előrelépésnek számít, hiszen a jelenlegi generáció esetében ez 64, emellett azonban az SP5-foglalat alkalmazása, valamint a 12 csatornás DDR5-memória kezelése is fontos részletnek számít.

A magyarázat alapján az AMD sikeresen megnövelte a CCD-k (core complex die) számát, ezt ugyanis 8-ról 12-re emelik, és mivel mindegyik ilyen egység 8 magot tartalmaz, a plafon ennek megfelelően 96 mag lesz. A Genoa kódnévre hallgató új generáció foglalata összesen 6096 lábat tartalmaz, ezzel a cég eddigi legnagyobb ilyen megoldását ismerhetjük majd meg, amit egyebek mellett úgy sikerült összeállítani, hogy a CCD kiterjedését 80 mm-ről 72 mm-re mérsékelték, ami 11 százalékos csökkenést jelent. Maga az SP5-foglalat 6080 négyzetmilliméter kiterjedésű, ami komoly ugrást jelent az SP3-hoz képest, hiszen annak mérete 4410 négyzetmilliméter. Ami a fogyasztást illeti, ez nagyon rövid periódusokban (1 milliszekundum) a 700 wattot is elérheti, 10 milliszekundumos intervallumok esetében azonban ez 440 wattra mérséklődik.

A megjelenés a jövő évben esedékes, ekkor mutatkoznak majd be az asztali és a noteszgépes típusok is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások