Nem jön az Apple M1-re a Windows 11

Nem jön az Apple M1-re a Windows 11

2021. szeptember 17. 10:40, Péntek
A Microsoft legalábbis nem támogatja ezt, a virtualizáció esetében sem ígérnek megfelelő futást.

A Windows 11 a cég soron következő nagy dobásaként érkezik, várhatóan október elején, ezzel kapcsolatban azonban egyre-másra futnak be az újabb hírek. Legutóbb arról írtunk, hogy a rendszer csak később támogatja majd az androidos appokat, most pedig az Apple M1 chipek kompatibilitása, pontosabban annak hiánya merült fel fontos részletként.

A Windows On Arm révén az Insider-program tagjai az ARM64-chipeken is futtathatják az új operációs rendszert, annak legfrissebb, házon belüli előzeteseit. Egyes virtualizációs csomagok, így például a Parallels Desktop 17, az Apple M1 esetében is lehetővé teszik a megfelelő futtatást, ezt a fejlesztő cég igyekszik folyamatosan biztosítani, a Microsoft azonban a jelek szerint nem ért igazán egyet a lépéssel, mivel a napokban ők azt erősítették meg, hogy hivatalos úton nem támogatják az M1-chipekre épülő Mac-számítógépek bevonását, vagyis amennyiben valamilyen problémába, akadályba ütközünk, a cég segítségére nem számíthatunk. Ez többek között azért számít fontos fejleménynek, mert a fenti csomag vásárlói nem vehetnek mérget a problémamentes futtatásra, tehát a szoftver könnyen kidobott pénznek minősülhet.

Egyes források szerint a Microsoft szeptembertől támogatná ezen opciót, ezt azonban hivatalos úton nem erősítették meg, mi több, a mostani kijelentés alapján kétségbe vonhatjuk a korábbi értesülés valódiságát. A jelenlegi helyzet alapján a futtatás (a virtualizációs környezet révén) lehetséges, viszont a szoftver kapcsán már múlt héten többen megjegyezték, hogy egy újabb előzetes alkalmazása után hirtelen hibaüzenetek jelentek meg, a Microsoft pedig a maga részéről azt hangsúlyozta ki, hogy a jövőbeni további változtatások és frissítések miatt bármikor lehetetlenné válhat a megfelelő működés, emiatt őket nem terheli majd semmilyen felelősség.

Az elkövetkező hetekben derül ki, hogy a Windows 11 Dev Channel újabb verziói mennyiben módosítanak majd a helyzeten, könnyen lehet azonban, hogy az M1-chipek végül valóban kimaradnak a körből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások