Külön szabályok vonatkoznak a Facebookon a VIP személyekre

Külön szabályok vonatkoznak a Facebookon a VIP személyekre

2021. szeptember 14. 22:52, Kedd
Kiszivárogtak, hogy milyen előírások érvényesek a nem átlagos tagokra.

A The Wall Street Journal értesülései alapján a közösségi oldal XCheck vagy cross check névvel is illetett belső rendszerének köszönhetően 5,8 millió felhasználónak nem kell betartania az általános szabályokat. Az ilyen úgynevezett Facebook-VIP személyekre saját, lazább előírások vonatkoznak.

Elvileg minden olyan embert kivettek az általános szabályok hatálya alól, akit a Facebook befolyásosnak vagy népszerűnek minősített vagy olyan jelzőkkel látott el, mint a "hírértékű" vagy "PR szempontból kockázatos". Az óriáscég egyik dolgozója kiemelte, hogy szinte bárki jogosult a kivételezettek listájának bővítésére. Amennyiben valakit ilyen státuszba helyeznek, akkor a moderátorok számára sokkal nehezebben ellenőrizhető.

Jó példa a különleges bánásmódra, hogy Neymart, az ismert brazil futballsztárt nemi erőszakkal vádolta meg egy nő, majd ő a vita keretében a Facebookon és az Instagramon nyilvánosságra hozta az illető WhatsApp-előzményeit és -információit, amelyek között nem csupán személyes adatok, hanem meztelen fotók is láthatók voltak. Egy átlagos esetben a moderálásért felelős csoport beavatkozott volna és a bejegyzéseket viszonylag gyorsan törölte volna. Miután azonban Neymar része volt az Xcheck "keretének", így a csapat kezei meg volta kötve és csak jelezhették az esetet. A megtett intézkedésig viszont több mint 56 millión látták Neymar bejegyzéseit.

Problémát jelent, hogy szinte a Facebook összes munkatársa bővítheti az XCheck személyeinek a körét, így nagyon nehéz az érintettek utólagos ellenőrzése. Egy magas rangú alkalmazott egy belső levélben nem véletlenül bírálta a jelenlegi gyakorlatot, mondván: nagyon problémás, hogy a különböző személyek esetében eltérő szabályokat alkalmaznak a szabad véleménynyilvánítás megítélésekor.

A Facebook úgy reagált a cikkre, hogy javítani akar az XChecken. Andy Stone, a cég szóvivője kifejtette, hogy tudatában vannak annak, hogy a rendszer és a szabályok gyakorlati megvalósítása a jelenlegi formájában nem tökéletes. Mindenesetre megpróbálnak kompromisszumot találni a sebesség és a pontosság között.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások